Wat is het geheim van de oudjes van Acciaroli?

Is het rozemarijn? Dagelijkse lichaamsbeweging, ja, ook nog tussen de lakens? Of genetische voorbeschiktheid? Feit is dat de inwoners van het Zuid-Italiaanse dorpje Acciaroli uitzonderlijk oud worden. Wat is hun geheim? Een ploeg van Amerikaanse en Italiaanse wetenschappers probeerde het de afgelopen maanden te achterhalen.
AFP or licensors

"Het dorp van de eeuwelingen", zo wordt Acciaroli genoemd. In dit dorpje ten zuiden van Napels is meer dan 10 procent van de inwoners de 100 voorbij. En daar blijft het niet bij: ze zijn niet alleen oud, maar ook bijzonder vitaal en kranig.

Wat is hun geheim? Ook de wetenschap is al lang geïntrigeerd door Acciaroli. De voorbij maanden hebben onderzoekers van de universiteiten van San Diego en Rome postgevat tussen de oudjes die erin lijken te slagen om de dood te verschalken. Ze werden onderworpen aan bloed- en DNA-onderzoek en een hele resem cardiologische en neurologische tests.

AFP or licensors

81 van de 700 inwoners van Acciaroli zijn 100 jaar of ouder. 80 van hen namen deel aan het onderzoek. Opvallend: geen van hen leed aan de ziekte van Alzheimer. Ook hartaandoeningen bleken zo goed als onbestaande. Volgens de wetenschappers uit San Diego valt dat te verklaren door een biomarker die in het organisme van de inwoners nagenoeg afwezig is. Het gaat om een stof die de bloedvaten openzet, adrenomedulline geheten. Dat die slechts zeer beperkt aanwezig is, lijkt juist een gunstige invloed te hebben op de "microcirculatie", de bloedcirculatie in de haarvaatjes.

De eeuwelingen bezitten daarnaast ook nog bepaalde kleine moleculen die een gunstige invloed zouden kunnen hebben op de levensduur.

AFP or licensors

Hoewel de uitleg nu ook weer niet zó veel verduidelijkt, blijft het een feit dat vrouwen in Acciaroli gemiddeld 85 jaar worden, en mannen verrassend genoeg zelfs nog ouder, gemiddeld 92. 

Vanzelfsprekend hebben de wetenschappers de voedingsgewoonten in het dorp onder de loep genomen. Decennia geleden al werd in dezelfde regio onderzoek gedaan naar het zogenoemde mediterrane dieet. Ook de inwoners van Acciaroli houden zich daaraan. Ze eten veel vis, groenten uit hun moestuin en vlees van hun eigen kippen. Daarnaast consumeren ze ook grote hoeveelheid rozemarijn, een kruid dat gunstig zou zijn voor de hersencapaciteit.

Het viel de onderzoekers op dat de oudjes nog bijzonder actief zijn. Ook in bed, zo kwamen ze te weten, al moesten ze enige schroom overwinnen om daarnaar te vragen. "Zolang een man in staat is om een zak graan op zijn schouders te dragen, is hij ook in staat tot seks", deed een 94-jarige zijn waarheid uit de doeken.

Studiecentrum

Op basis van de levenswijze van Acciaroli, willen de wetenschappers nu een soort schema opstellen waarbij wordt opgelijst welk type voeding, lichaamsbeweging, sociaal leven aan de basis liggen van een lang leven.

In de de buurt van Acciaroli wordt trouwens een studiecentrum opgericht gewijd aan onderzoek naar het geheim van een lange levensduur.

AFP or licensors

Meest gelezen