Youssef Kobo stapt op als CD&V-kabinetsmedewerker

Youssef Kobo werkt niet langer voor het kabinet van Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V). Dat meldt HLN.be en is bevestigd aan Belga. Volgens het kabinet heeft Kobo zelf zijn ontslag aangeboden omdat hij zich moeilijk verder zag functioneren op het kabinet Gelijke Kansen en Dierenwelzijn. Debaets heeft zijn ontslag aanvaard.

Kobo kaartte de racistische uitspraken aan op sociale media, na de dood van de 15-jarige Ramzi Mohammad Kaddouri in Genk. Maar hij kreeg zelf kritiek wegens zijn eigen oude uitspraken of tweets. Zo zei N-VA-voorzitter Bart De Wever er problemen mee te hebben dat Kobo op een CD&V-kabinet mag werken. "Dit is verontrustend. Kobo noemde mij "de patroonheilige van alle racisten'", liet De Wever in de zomermaanden optekenen.

Vandaag dook een "nieuwe oude" tweet op van Kobo. "En als we nu eens bij wijze van compromis vanaf nu Gaia-activisten in plaats van schapen slachten?", postte hij in oktober 2013 op Facebook. Zelf schreef Kobo zijn omstreden oude uitspraken toe aan jeugdige onbezonnenheid.

Net vandaag gesprek gepland

Volgens het kabinet was er net vandaag een gesprek gepland tussen de staatssecretaris en Kobo. Die laatste heeft er volgens het kabinet zelf zijn ontslag aangeboden en dat is aanvaard. "Hij besefte dat door zijn oude tweets die telkens terug opduiken zijn functioneren op het kabinet met als bevoegdheden Gelijke Kansen en Dierenwelzijn zeer moeilijk was", zegt de woordvoerder.

Kobo heeft zelf al gereageerd op Twitter.