"Online-zelfhulpcursus voor zelfmoordgedachten kan drempelverlagend zijn"

Mensen die kampen met zelfmoordgedachten kunnen daar voortaan via een online-zelfhulpcursus beter mee leren omgaan. Omdat alles anoniem gebeurt, verlaagt het de drempel om hulp te zoeken. "Mensen doen tegenwoordig alles online, waarom zouden ze zichzelf dan zo niet kunnen helpen?"
Cedric Hatto

Het is het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) dat met Think Life - zoals de tool heet - op de proppen komt. De onlinecursus is opgebouwd uit zes modules die zelfstandig en in eigen tempo kunnen worden doorlopen. Telkens krijgen gebruikers een stukje theorie, enkele oefeningen en een weekopdracht. Zo moet er tijdens de cursus bijvoorbeeld een "safety plan" worden opgesteld dat mensen kan helpen een crisis door te komen.

"De zelfhulpcursus is gebaseerd op therapeutische technieken die nog niet werden aangeboden in Vlaanderen", zegt professor Gwendolyn Portzky, coördinator van VLESP. "Daarom leek het ons waardevol dit te ontwikkelen als aanvulling op de reguliere hulpverlening."

"Belangrijke eerste stap"

"Het kan zeker een belangrijke eerste stap zijn", zegt psycholoog Nico De Fauw. "Er is nog steeds een grote drempel voor mensen met zelfmoordgedachten om met iemand te praten, zowel met familie, vrienden of professionele hulp. Deze tool is anoniem en zeer laagdrempelig."

Dat de cursus effectief zou zijn, moet ook blijken uit een onderzoek dat het Expertisecentrum vorig jaar uitvoerde. "Daaruit blijkt dat personen die de cursus hebben gevolgd na afloop en ook drie maanden later significant minder gedachten aan zelfmoord hadden in vergelijking met personen die de cursus niet hadden gevolgd", zegt professor Portzky. "Daarnaast blijkt uit de studie dat Think Life bovendien leidt tot een significante afname van depressieve klachten, hopeloosheid, piekeren en angst."

"Mensen doen tegenwoordig alles online, zoals een reis boeken en boodschappen doen. Waarom zouden ze zichzelf dan niet via die weg kunnen helpen", vraagt De Fauw zich luidop af. "De tool kan mensen laten inzien dat ze kunnen worden geholpen door de cursus te vervolledigen of later andere hulp op te zoeken. We zijn het in de geneeskunde niet gewoon om online te denken, maar voor sommige mensen kan dat misschien net beter helpen dan de klassieke therapie."

Frieda Matthys, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie, is het idee ook genegen. "Ik kan dit alleen toejuichen als het mensen helpt", zegt ze in Het Nieuwsblad. "Het is een goed beginpunt, al blijft het een beetje als een boek lezen. Je kan daarna een verhelderend inzicht krijgen, maar menselijk contact blijft vaak nodig om echt beter te worden. Maar drempelverlagend kan het wél werken."

De tool - die gebasserd is op een gelijkaardige cursus van de Vrije Universiteit Amsterdam - is terug te vinden via www.zelfmoord1813.be, een onlineplatform voor informatie en hulp gericht op de preventie van zelfdoding.

Mensen met vragen rond zelfdoding kunnen ook terecht op de zelfmoordlijn - op het nummer 1813 - of bij Tele-Onthaal op het nummer 106.