"Trump en Wilders gebruiken zelfde communicatietactieken als IS"

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Zeid Ra'ad Al Hussein waarschuwt voor populistische politici zoals de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump en de Nederlandse PVV-leider Geert Wilders. Hij roept op om dergelijke "demagogen" te stoppen.

De VN-functionaris uitte zijn mening tijdens een conferentie over veiligheid en justitie in Den Haag in Nederland. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de Jordaniër het in zijn toespraak vooral had over Geert Wilders, de voorzitter van de extreemrechtse PVV. De politicus verklaarde onlangs alle islamitische migranten te willen weren en de Koran te verbieden.

Volgens Al Hussein, die erg aangedaan is door de voorstellen van de PVV, heeft Wilders veel gemeen met de Republikeinse presidentskandidaat in de VS, Donald Trump, de Hongaarse premier Viktor Orbán, de voorzitster van de Franse Front National Marine Le Pen en de ex-leider van Ukip in Groot-Brittannië, Nigel Farage.

Al deze populistische politici vertonen qua ideologie gelijkenissen met terreurgroep IS, vindt Al Hussein. "Begrijp me niet verkeerd. Ik plaats hun acties niet op hetzelfde niveau als die van IS, maar in de communicatie gebruikt IS gelijkaardige tactieken met die van populisten. Ze willen allemaal, in verschillende mate, terugkeren naar een verleden dat zo vrolijk en puur is en waar de zonovergoten velden bewoond worden door mensen die verenigd zijn door hun afkomst of religie", zegt de man. "Een verleden dat in de realiteit zeer waarschijnlijk nergens heeft bestaan."

Beloven om terug te keren naar zo een tijd is "fictie", zegt Al Hussein, die er meteen aan toevoegt dat mensen die dergelijk discours promoten "leugenaars" zijn. Hij beschuldigt de populistische leiders er dan ook van "halve waarheden te verkondigen en de zaken overdreven te vereenvoudigen" om de angst van de "verontruste" mensen te voeden.

Wilders lijkt alvast niet onder de indruk van de bewuste speech. "Wat een idioot", reageert hij op Twitter.