"Zonnebrandpil beschermt niet tegen UV-straling"

Stichting tegen Kanker waarschuwt voor de opkomst van de zonnebrandpil. De pillen zouden beschermen tegen de schadelijke effecten van zonlicht. Maar volgens Stichting tegen Kanker is hiervoor geen enkel wetenschappelijk bewijs.

De zonnebrandpillen zijn via verschillende webshops te koop. Met slogans als “beschermt de huid van binnenuit tegen zonnebrand” en “herstelt het DNA van de cellen die huidkanker voorkomen” worden ze alsmaar meer verkocht. Concreet gaat het om voedingssupplementen waarin onder meer Bètacaroteen en andere vitaminen zitten.

In Nederland heeft de stichting KWF Kankerbestrijding intussen gewaarschuwd voor het gebruik van de pillen. Ook in ons land raadt Stichting tegen Kanker het gebruik af. “Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat deze pillen ons kunnen beschermen tegen de gevaarlijke UV-straling”, zegt Brigitte Boonen. “Wel is bewezen dat je je kunt beschermen door je voldoende in te smeren, de schaduw op te zoeken tijdens de middaguren en beschermende kledij te dragen."

Volgens dermatoloog Thomas Maselis kunnen de pillen wel gebruikt worden als bijkomende bescherming. “De zonnebrandpillen geven een lichte bescherming, maar het aanbrengen van zonnecrème blijft noodzakelijk." Ook de verdeler van de zonnebrandpillen wijst er zelf op dat de pillen ideaal zijn ter aanvulling van andere zonnebescherming.

Huidkanker is meestal het gevolg van te veel blootstelling aan UV-straling. 1 op de 5 Belgen ontwikkelt voor 75 jaar huidkanker.