Alpen geven sneeuwschoen ouder dan Ötzi prijs

In de Italiaanse Alpen heeft een cartograaf een sneeuwschoen gevonden die tussen 3800 en 3700 voor Christus is gemaakt. Daarmee is het ding ouder dan de beroemde ijsmummie Ötzi, die nauwelijks enkele kilometers verderop is ontdekt.
Verwendung weltweit, usage worldwide
Een reconstructie van Ötzi (archieffoto).

Cartograaf Simone Bartolini van het Istituto Geografico Militare in Firenze heeft wellicht de vondst van zijn leven gedaan. Op de gletsjer Gurgler Eisjoch, in het Pfossental in de Italiaanse Alpen, heeft hij recent een prehistorische sneeuwschoen ontdekt.

Uit onderzoek blijkt dat het ding uit het late neolithicum dateert en tussen 3800 en 3700 voor Christus is gemaakt. Daarmee is het ouder dan Ötzi, de beroemde ijsmummie die nauwelijks enkele kilometers verderop is gevonden. Hij stierf rond 3200 voor Christus. Op 19 september aanstaande is het precies vijfentwintig jaar geleden dat wandelaars Ötzi hebben ontdekt.

De sneeuwschoen die nu is gevonden, wordt op 12 september in Bolzano aan het brede publiek voorgesteld.