Beke: "Geen concrete beloften aan Kobo, maar sluit niets uit"

Voor CD&V-voorzitter Wouter Beke blijft er een plaats voor Youssef Kobo bij CD&V, ondanks diens ontslag als medewerker van Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V). Beke keurt de uitspraken van Kobo af die aan de basis liggen voor zijn ontslag, maar wijst erop dat Kobo zelf ook afstand van die uitspraken heeft genomen. Bijgevolg blijft er een plaats voor hem bij CD&V, maar wat dit concreet betekent, blijft nog onduidelijk.

"Ik kan niet akkoord gaan met een aantal uitspraken van Youssef Kobo uit het verleden. Ze zijn geen uiting van hoe een christendemocraat naar de samenleving kijkt. Maar dat heeft Youssef zelf ook al aangegeven. En er afstand van genomen. Ik kan een heel pak domme uitspraken van politici opsommen. Ik ken er maar weinig waarvan de auteur nadien zelf zei dat het dom was", schrijft Beke op zijn website.

De CD&V-voorzitter begrijpt dat het tot een ontslag is gekomen. "Wanneer je professionele bezigheden overschaduwd worden door uitspraken uit het verleden, dan maakt dit het werk niet eenvoudiger. Zeker wanneer het onderwerp van die uitspraken en het werk over dezelfde thema's handelen", schrijft hij.

Toch moet Kobo de partij niet verlaten, integendeel. "Sinds Youssef vorig jaar lid werd van onze partij, heb ik hem leren kennen als iemand die de christendemocratie uitdraagt. Iemand die met vallen en opstaan heeft geleerd dat het veel moeilijker, maar ook zo veel beter is mensen te verbinden", zegt Wouter Beke. Hij verwijst naar een aantal interviews die Kobo recent gaf. "Zelden las ik interviews die beter uitdrukken hoe CD&V naar de uitdagingen van onze tijd kijkt - ook niet bij mezelf. Voor iemand met die visie blijft binnen onze partij een plaats", aldus de CD&V-voorzitter.

Wat die plaats concreet inhoudt, blijft voorlopig koffiedik kijken. "We wachten tot de sereniteit wat is teruggekeerd", zegt Wouter Beke aan onze redactie. "Youssef Kobo is lid, maakt deel uit van de algemene vergadering en zit in werkgroepen."

Momenteel worden de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 voorbereid. "Er zijn Kobo geen concrete beloften gedaan, maar ik sluit niets uit", zegt Beke. Hij wijst erop dat de lijstvorming voor de gemeenteraadsverkiezingen een zaak is van de lokale partijafdelingen.