Bekende Britse haatprediker 5,5 jaar de cel in

De bekende Britse moslimprediker Anjem Choudary is veroordeeld tot 5,5 jaar gevangenis. Samen met een kompaan moet Choudary de cel in omdat ze op internet hadden opgeroepen om IS te steunen.

Het heeft lang geduurd, maar uiteindelijk vliegt de bekende, radicale moslimprediker Anjem Choudary nu de gevangenis in. De 49-jarige oproerkraaier moet net als zijn 33-jarige medestander Mohammed Mizanur Rahman 5,5 jaar brommen.

Choudary en Rahman werden in september 2014 opgepakt. Maar de twee kwamen meteen op borgtocht vrij, tot ze een jaar geleden toch werden voorgeleid omdat er voldoende bewijzen waren gevonden om hen aan te klagen op basis van de Britse antiterrorismewet uit 2000.

Ze werden ervan beschuldigd dat ze preken en opruiende boodschappen op YouTube, Facebook en Twitter hadden gezet, waarin ze moslims opriepen om terreurgroep IS te steunen. Daarvoor riskeerden ze een straf van 10 jaar. Maar de rechter hield het vandaag bij 5,5 jaar.

De politie zegt dat Choudary’s volgelingen aanslagen hebben gepleegd in het Verenigde Koninkrijk en daarbuiten. De Britse veiligheidsdiensten beschuldigen de prediker en de organisaties waar hij bij betrokken was dat ze jonge moslims lieten radicaliseren, zoals de moordenaars van soldaat Lee Rigby in 2013.

Jarenlang actief

Choudary werd ervan verdacht dat hij jarenlang moslims ronselde voor verschillende terroristengroeperingen. Tussen 2008 en 2010 was hij de leider van de extremistische organisatie Islam4UK. Hij veroorzaakte ook ophef omdat hij de aanslagen op het openbaar vervoer in Londen en die van 11 september in de VS weigerde te veroordelen. Hij riep ook op om de sharia, de islamitische wet, in te voeren in Groot-Brittannië.

Maar het was volgens de speurders moeilijk om de prediker te pakken omdat hij binnen de lijntjes van de Britse wetgeving kleurde. Uiteindelijk ging hij in de periode 2014-2015 toch over de schreef toen hij herhaaldelijk opriep om IS te steunen, want dat is strafbaar in het Verenigd Koninkrijk.

Choudary heeft Pakistaanse roots, maar is geboren en getogen in Londen, net als zijn kompaan Rahman. Vorige maand werden ze al schuldig bevonden en vandaag kregen ze te horen dat ze beiden 5,5 jaar de gevangenis in moeten. Toen de straf werd uitgesproken, riepen aanhangers van Chaudary in de rechtszaal “Allah Akbar” (Allah is groot).

Rudi Vranckx sprak in 2005 met Choudary

In 2005 sprak Rudi Vranckx voor "Het journaal" met de Britse haatprediker Anjem Choudary, naar aanleiding van de aanslagen in Londen en Madrid. Choudary is een van de bezielers van de jihadistische organisatie Al-Muhajiroun en Islam4UK. Toen al, elf jaar geleden, had hij het over jongeren die klaar staan om aanslagen te plegen.