Belastingbetaler draait allicht niet op voor faillissement Optima

Bij de afwikkeling van het faillissement van Optima Bank zal normaal gezien voldoende geld overblijven om het Garantiefonds terug te betalen. Dat heeft curator Has De Meyer gezegd in de Gentse rechtbank van koophandel tijdens de behandeling van het faillissementsdossier. Na het faillissement van de Optima Bank is er een put van 115 miljoen euro. Het bedrag is nog niet definitief.

Het sociaal passief (de openstaande schulden voor het personeel) bedraagt 40 miljoen en het gewoon passief (de andere schuldeisers) 74 miljoen. "Samen een bedrag van ongeveer 115 miljoen. Er zitten wel dubbeltellingen in omdat vorderingen ook ingediend zijn bij het Garantiefonds. Niet alle vorderingen zijn al ingediend", zei curator De Meyer.

Optima Bank had het faillissement aangevraagd bij de Gentse rechtbank van koophandel, nadat een doorstartscenario uitgesloten was. De rechtbank van koophandel had na advies van de Nationale Bank de faillissementsvoorwaarden gecontroleerd en had het faillissement op 15 juni uitgesproken. De rechtbank behandelde vanochtend het eerste proces-verbaal van nazicht schuldvorderingen en kreeg een overzicht van de schuldeisers.

"Er is een vrij omvangrijk aantal schuldeisers", zei de curator in de rechtbank. "Alle schuldvorderingen worden momenteel aangehouden, behalve die van 50 leveranciers van niet-betwiste facturen. Het gaat om een bedrag van 515.000 euro." Ongeveer 750 klanten van de bank hebben een vordering ingediend.

Het Garantiefonds vergoedt het spaargeld van klanten tot 100.000 euro per persoon. Mogelijk kunnen zelfs mensen die meer dan 100.000 euro op hun rekening hadden staan, ook hun geld terugkrijgen.

Belastingbetaler

Het was de vraag of de failliete Optima Bank nadien in staat zou zijn om het Garantiefonds terug te betalen, waardoor het faillissement de belastingbetaler niets zou kosten. Zoals de zaken er nu voor staan, denkt curator Hans De Meyer het Garantiefonds kan worden terugbetaald. "Als u mij vraagt of de belastingbetaler vandaag opdraait voor de schulden van Optima Bank, dan moet ik daar negatief op

Zondag had gewezen Optima-topman Jeroen Piqueur nog gezegd dat het faillissement van de bank de belastingbetaler geld zal kosten. Hij vreest vooral dat de gevolgschade van het faillissement geld zal kosten aan de belastingbetaler. Hij denkt hierbij aan de werkloosheid van de werknemers en mogelijke faillissementen die zullen volgen na de faling van Optima Bank.