Bijna 1.400 verdwaalde kinderen aan kust

Afgelopen zomer zijn aan de kust 1.379 kinderen verloren gelopen. Dat meldt de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV). Dat is een hoog cijfer, maar geen record.
(Archieffoto)

In juli raakten 714 kinderen verdwaald, in augustus waren het er 665. Het hoge cijfer heeft uiteraard te maken met het mooie weer. "Veel mensen trokken enkele dagen naar zee en op een overvol strand is het niet altijd evident voor kleine kinderen om hun ouders of begeleiders makkelijk terug te vinden. Bovendien worden ook alle tussenkomsten voor verloren én gevonden kinderen geregistreerd, ook deze voor kinderen die amper 5 minuten zoek zijn", klinkt het bij IKWV. De redders en beachteams pikten ook preventief elk kind zonder begeleiding op.

De meeste kinderen liepen traditioneel verloren in de grote badsteden Oostende (435) en Blankenberge (248). In Zeebrugge en Bredene liepen maar een twintigtal kinderen verloren.

Hoewel het aantal hoog is, werd er geen record genoteerd. Zo liepen in 2003 nog 2.482 kinderen verloren.

Een groot deel van de kinderen werd snel geholpen door de 750.000 anti-verdwaalbandjes die gratis werden verdeeld. Het zomerseizoen zit er voor IKWV stilaan op. Tot 11 september zijn er nog bemande posten in Koksijde, Blankenberge en Knokke-Heist waar veilig kan gezwommen worden. Daarna blijven er nog een beperkt aantal posten open in Blankenberge en Knokke-Heist.