Een Vlaamse thriller en een Waalse bom - Johanne Montay

Franstalig België keek met verwondering naar de Vlaamse politieke discussies tijdens de vakantie. Het leek wel een politieke thriller. Terwijl er aan Waalse kant absolute rust heerste. Tot er een politieke bom ontplofte die de Waalse politiek grondig kan veranderen.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Johanne Montay is chef van de politieke redactie van de RTBF. Zij kijkt voor ons met Franstalige ogen naar de Belgische, Vlaamse, Waalse of Brusselse politiek. Deze bijdrage verschijnt ook op de nieuwssite van de Franstalige omroep.

De vakantie is voorbij. De politieke temperatuur tijdens de zomer was nogal verschillend in Wallonië en in Vlaanderen. De Walen hoorden heel andere verhalen dan de Vlamingen. Vlaamse politici legden de klemtoon op  veiligheid. De beste thriller van deze zomer werd blijkbaar door de N-VA geschreven.

De prijs voor de thriller voor lezers op het strand gaat naar Bart De Wever, N-VA-voorzitter. Zijn bestseller in de Vlaamse kranten heette “De Patriot Act”, een succes na de “Beperking van de vrije meningsuiting” van zijn partijgenoot, de fractievoorzitter in de Kamer, Peter De Roover.

In Wallonië was de zomer heel rustig. De Waalse regering heeft haar start van het politieke jaar in het kasteel van La Hulpe gehouden. Ze heeft de belangrijke dossiers van het jaar voorbereid.

Het zijn dikwijls thema's waar Vlaanderen al klaar mee is. Vlaanderen heeft al een beslissing genomen over het nieuwe bedrag van de kinderbijslag (160 euro). De Waalse regering is er nog steeds mee bezig. De Waalse vicepremier Maxime Prévot (Christendemocraten, CDH) wil tussen 120 en 160 euro per maand en per kind uitgeven.

De CDH wil geen extra geld geven aan ouders die een lager loon hebben. Dit lokt zware discussies uit binnen de Waalse meerderheid, want de PS wil een deel van het bedrag koppelen aan het inkomen van de ouders of met de situatie van het kind (een handicap, bv.). Wallonië wacht dus nog op een beslissing.

Wallonië is ook nog bezig met zijn fiscale hervorming. De minister van Begroting Christophe Lacroix (PS) is er al lang klaar voor, maar de CDH wil niets horen over een belasting van de hogere inkomens. Een Waalse taxshift laat dus op zich wachten.

De begroting ligt ook nog ter discussie. Moet het begrotingsevenwicht in 2019 gehaald worden of is nog uitstel mogelijk?

En toen viel een bom

Na de zomer werd het plots heel kil. Vorige vrijdag kondigde Caterpillar de sluiting van zijn vestiging in Gosselies aan. Meer dan 2.000 werknemers verliezen hun job.

En dat heeft politieke gevolgen: er is een ongeziene politieke eendracht tussen de federale en de Waalse regering. Waals minister-president Paul Magnette (PS), die in het verleden tijdens de overlegcomités dikwijls overhoop lag met federaal premier Charles Michel, sloeg nu de handen in elkaar met die federale premier, gezien “L’union sacrée” voor Caterpillar.

Hoelang het zal duren, weten we nog niet. We weten wel dat ook in dit dossier de Waalse regering met argusogen kijkt naar de extreemlinkse PVDA van Raoul Hedebouw. Deze partij scoorde goed bij de laatste verkiezingen en sindsdien maakt ze alle Franstalige partijen zenuwachtig, met haar sterke taal en haar banden met de vakbonden.

Magnette wou maandagochtend op de radio van de RTBF geen enkel woord zeggen over de PVDA, maar zijn stilte sprak boekdelen: “Ik heb andere zorgen dan de PVDA.”

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.