Eerste patiënt met gezichts­transplantatie overleden

In Frankrijk is Isabelle Dinoire overleden. Begin 2006 haalde ze het wereldnieuws als eerste patiënt ooit die een gezichtstransplantatie had ondergaan. Ze werd 49.
AP2006

Het was groot nieuws op 6 februari 2006: in het ziekenhuis van Amiens maakte de wereld kennis met Isabelle Dinoire. Op 27 november 2005 had ze als eerste patiënt ooit een (gedeeltelijke) gezichtstransplantatie ondergaan. Nu was ze klaar om zich aan de wereld voor te stellen.

De gezichtstransplantatie was niet zonder controverse. Vooral de psychologische toestand van Dinoire werd door sommigen in vraag gesteld. De onderkant van haar eigen gezicht was ze in mei 2005 kwijtgeraakt nadat haar hond haar in het gelaat had gebeten. Op dat moment verkeerde ze in een diepe slaap nadat ze een grote dosis slaapmiddelen had genomen. Het is nog steeds niet duidelijk of ze zelfmoord had willen plegen.

Patrick Hardison

Vele patiënten zijn sindsdien in de voetsporen van Dinoire gevolgd. Ook de transplantatietechnieken zelf zijn verder geperfectioneerd. Recent haalde de Amerikaanse brandweerman Patrick Hardison nog het nieuws als de eerste patiënt met een volledige gezichtstransplantatie, inclusief de hoofdhuid, oogleden, lippen en delen van de schedel van de donor.

Vandaag meldt de Franse krant Le Figaro dat Dinoire op 22 april jongstleden is overleden. Afgelopen winter begon haar gezicht afstotingsverschijnselen te vertonen hoewel ze sinds de transplantatie zware medicijnen nam om precies dat te vermijden. Daarnaast kregen net door die medicijnen twee verschillende kankers in haar lichaam vrij spel. Dinoire is 49 geworden.

Uit "Het Journaal" van 6 februari 2006: