Film over dood zoon Nick Cave in première in Venetië

Op het Filmfestival van Venetië is de film "One more time with feeling" in première gegaan. In de film speelt Nick Cave de nummers uit zijn nieuwe plaat "Skeleton tree" die vrijdag uitkomt en geeft hij toelichting bij de songs. Donderdagavond wordt "One more time with feeling" wereldwijd in zo'n 650 filmzalen vertoond.
archieffoto

Het nieuwe album, het zestiende intussen, is het eerste van de Australische muzikant na de dood van zijn zoon Arthur. De 15-jarige jongen viel op 15 juli vorig jaar van een klif in Brighton na een experiment met lsd.

Andrew Dominik, de Nieuw-Zeelandse regisseur van "The assassination of Jesse James by the coward of Robert Ford", maakte de film. Hij werkte samen met de Belgische cameraman Benoît Debie. "One more time with feeling" is gedraaid in 3D en in zwart-wit. In de film geeft Cave, die geen zin had in interviews over de dood van zijn zoon, in een veilige omgeving toelichting bij zijn nieuwe nummers. Daarnaast is het volgens critici een krachtige en ontroerende reflectie over hoe ouders die een kind verloren hebben proberen om te gaan met die pijn.

De openingstrack van het album is "Jesus alone" (zie video hieronder). Dat lied begint met de zin: "You fell from the sky, crash-landed in a field near the River Adur", de meest concrete verwijzing naar het ongeval van zijn zoon. "With my voice, I am calling you", zingt hij in het refrein. Maar ook de meer abstracte songs zijn doordrongen van gevoelens van rouw en verlies en verwijzen naar het trauma dat moeilijk in woorden te vatten is. In de film stelt Cave zich onder meer vragen over hoe mensen zich tot hem verhouden. "Je staat bij de bakker, iedereen spreekt je aan, iedereen tracht iets vriendelijks te zeggen, we voelen met je mee. Ze bedoelen het goed, maar sinds wanneer ben ik een object van medelijden geworden?"

Ook Susie, de echtgenote van Nick Cave, praat over haar zoon in de film. "Ze heeft lang getwijfeld", vertelt regisseur Andrew Dominik daarover in een interview met De Morgen. "Maar ik wist dat ik haar nodig had. Nick is een familieman. De helft van wat hij zegt, gaat over Susie of over de kinderen. En als kijker wil je ook weten: hoe gaat het met Susie? Hoe gaat het met Earl (de tweelingbroer van Arthur, nvdr)? Ik moet hen in de film hebben. Het is hen allemaal overkomen."

Nick Cave zelf heeft volgens Dominik gemengde gevoelens bij de film. "Maar hij kan ermee leven. Zoals hij tegenwoordig met alles makkelijker kan leven. De gebeurtenissen hebben hem veranderd. He's like Nick a bit more so. Een extreme versie van zichzelf." De film heeft Cave volgens Dominik niet geholpen in zijn rouwproces. "Heel af en toe misschien wel. Maar dit is zoiets groots, dit is niet te vatten."