Gevechten en gijzeling na verschillende aanslagen in Kaboel

In Kaboel is gevochten tussen militanten en de Afghaanse veiligheidsdiensten, onder meer in en om de gebouwen van een ngo die zich inzet voor het lot van meisjes. Het geweld komt er een dag nadat de Afghaanse hoofdstad opgeschrikt werd door drie bomaanslagen. Daarbij kwamen minstens 24 mensen om het leven.
AFP or licensors

De vuurgevechten gingen maandagavond laat van start na een zelfmoordaanslag in het centrum van de stad, aldus woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken Sedik Sedikki. Minstens drie aanvallers zouden de gebouwen hebben betreden, en daar volgens een bron binnen de veiligheidsdiensten mensen gegijzeld. Er waren de hele ochtend geweerschoten en explosies te horen.

Uiteindelijk werd het geweld beëindigd met de dood van de drie aanvallers. "42 mensen, onder wie tien buitenlanders, konden gered worden", zo liet een woordvoerder van de Afghaanse regering weten. Bij de gevechten in de gebouwen van de ngo kwam één burger om het leven en raakten zes anderen gewond.

De aanval op de ngo, die zich voornamelijk inzet voor opleidingsprogramma's voor meisjes, werd nog niet opgeëist. De twee andere aanslagen van maandag, die het leven kostten aan minstens 24 mensen, werden opgeëist door de taliban.