Minder verkeersdoden in eerste helft van dit jaar

De eerste zes maanden van dit jaar zijn er 8 procent minder doden gevallen op de Belgische wegen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het BIVV, het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid. Het aantal ongevallen tijdens weekendnachten blijft bovendien verminderen.

De eerste helft van dit jaar vielen 266 doden in het verkeer. Dat zijn er een stuk minder dan de 290 die in dezelfde periode vorig jaar te betreuren vielen. Vooral in het Vlaams Gewest is er een gevoelige daling (-17), gevolgd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (-4) en het Waals Gewest (-3).

Wat betreft het aantal ongevallen met gewonden is de sterkste daling dan weer voor Wallonië (- 3,7 procent), gevolgd door Vlaanderen (- 1,6 procent). In Brussel was er een stijging van 2,4 procent.

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid spreekt van een gunstige evolutie, al moeten de cijfers ook worden gerelativeerd. "Waarschijnlijk heeft het wisselvallige lenteweer wel een belangrijke invloed gehad op deze goede cijfers. Wanneer het koud en regenachtig is, zijn er minder ongevallen, zeker met tweewielers", zegt woordvoerder Stef  Willems. "Deze cijfers geven echter enkel een tendens van de eerste zes maanden. We weten dat er deze zomer al een aantal zware ongevallen zijn gebeurd. We moeten dus de nodige voorzichtigheid aan de dag leggen."

Nooit zo weinig doden in weekend

Het aantal ongevallen is vooral gedaald in de weekends, en dan vooral in de weekendnachten. Daar gaat het om een daling van 6,4 procent. In totaal vielen in de eerste zes maanden van dit jaar 44 doden in het verkeer tijdens de nachten, wat het laagste cijfer ooit is. Ter vergelijking: 10 jaar geleden werden nog 104 doden geteld in het eerste semester.

"Het gaat om een positieve tendens die we al enkele jaren zien", zegt Willems. "Daar zijn we heel blij mee, maar dat wil niet zeggen dat we niet moeten blijven sensibiliseren."