Nic Balthazar krijgt in Montréal Prijs voor Beste Regie

"Everybody happy", de nieuwe, derde speelfilm van Nic Balthazar, is in de prijzen gevallen op het Wereldfilmfestival van Montréal. De film werd bekroond met de Prijs voor Beste Regie.

"Een officiële competitie tussen films is iets wat je eigenlijk een beetje onnozel moet vinden", zegt Balthazar in een eerste reactie. "Tenzij je een prijs wint. Om de heel flauwe woordspeling te gebruiken: ik ben nogal happy. Dat - zelfs aan de andere kant van de oceaan - mensen blijkbaar hebben begrepen wat we met onze film wilden doen en zeggen. Het komt eigenlijk ook perfect uit. Nu vrijdag openen we het Filmfestival van Oostende, eind deze maand (op 28 september, nvdr) komt de film uit in de zalen, het komt op het juiste moment."

In 2007 viel Balthazar al eens flink in de prijzen in met zijn speelfilmdebuut "Ben X", die toen de Grote Prijs, de Prix des Amériques, de Prijs van het Publiek en de Prijs van de Oecumenische Jury in de wacht sleepte. De film werd aan meer dan 50 landen verkocht. "Montréal is een fantastisch lanceerplatform gebleken voor mijn eerste film. Het zou best heerlijk zijn mocht hetzelfde sprookje zich nogmaals voltrekken. Het was behoorlijk ongelofelijk 9 jaar geleden: eerste film, eerste festival, eerste vertoning aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Dan kom je hier terug en denk je: hetzelfde kan nooit meer gebeuren, maar dan stond ik vanavond terug op dat podium en het was weer een kick."

"Everybody happy" vertelt het verhaal van Ralph Hartman, een succesvolle komiek die een gevecht levert met zijn ergste vijand: zichzelf. In de film zijn naast Peter Van den Begin als Ralph Hartman onder meer Barbara Sarafian, Josse De Pauw, Jeroen Leenders en Leen Dendievel te zien in de belangrijkste rollen.