NMBS-werknemers verdienen minder als ze te laat komen door vertraging

NMBS-personeelsleden die zelf te laat op het werk komen door treinvertragingen, mogen die verloren tijd niet meer aanrekenen als werktijd. De verloren tijd wordt afgetrokken van de vakantiedagen. Wie door vertragingen meerdere keren te laat komt, raakt een deel van zijn premies kwijt. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen. De betrokken 1.300 werknemers zijn hier niet over te spreken, omdat de maatregel maar in twee werkplaatsen geldt.

De maatregel ging eigenlijk in maart al in, maar de impact ervan wordt nu pas echt duidelijk, voor zo'n 1.300 werknemers die vooral treinen renoveren in de NMBS-werkplaats in Mechelen. Zij moeten sinds maart een vast uur opgeven voor elke dag dat ze aan het werk gaan. Maar doordat velen zelf met de trein komen én dus last hebben van vertragingen, kunnen ze moeilijk een vast uur opgeven.

De minuten die ze door treinvertragingen te laat komen op het werk, worden sinds de maatregel werd ingevoerd, afgetrokken van de vakantiedagen, klagen de NMBS-werknemers. Wie door vertragingen meerdere keren te laat komt, raakt ook nog een deel van zijn premies kwijt. NMBS-woordvoerder Bart Crols bevestigt dit en zegt dat NMBS-werknemers, net als bij andere werkgevers verondersteld worden aanwezig te zijn op het werk. 

Het nieuwe uursysteem van de NMBS is overigens enkel in de werkplaatsen van de NMBS in Mechelen en Salzinnes ingevoerd. In Mechelen is als gevolg de sociale onrust toegenomen. De spoorbonden zitten er vandaag samen met de directie om het probleem aan te kaarten.