Obama pikt het niet dat Filipijnse president hem een hoerenzoon noemt

De Amerikaanse president Barack Obama zal zijn Filipijnse collega Rodrigo Duterte niet ontmoeten tijdens een top van Zuidoost-Aziatische leiders. Duterte had beledigingen geuit aan het adres van de Amerikaanse president. Maar, zo laat Manila weten, ondertussen heeft hij daar spijt van.

De 71-jarige Duterte is omstreden omdat hij zijn gewelddadige strijd tegen drugsdealers in de stad Davao, waar hij jarenlang burgemeester was, uitbreidt naar de rest van het land. Hij heeft er onder meer openlijk toe opgeroepen drugshandelaars om te brengen.

Sinds zijn aantreden als president eind juni kwamen al meer dan 1.900 mensen om het leven, onder wie meer dan 600 vermoedelijke drugsdealers die tijdens politieoperaties werden vermoord. Mensenrechtenorganisaties verwijten Duterte dat hij doodseskaders duldt.

Obama had eerder verklaard dat hij het tijdens het gesprek met Duterte wilde hebben over de mensenrechtensituatie op de Filipijnen, en de manier waarop het land omgaat met drugsdealers en de buitengerechtelijke executies wilde aankaarten. Dat viel echter niet in goede aarde bij Duterte. "Wie denkt hij wel dat hij is? Ik ben geen Amerikaanse marionet. Ik ben de president van een soeverein land en moet aan niemand verantwoording afleggen behalve aan het Filipijnse volk", zei hij. Hij noemde Obama een hoerenzoon, en dreigde ermee hem het tijdens de ontmoeting zeer moeilijk te maken. Obama moet hem met respect behandelen, zei hij nog.

"President Obama zal geen bilaterale ontmoeting hebben met president Duterte", reageerde de woordvoerder van de nationale veiligheidsraad Ned Price na de uitlatingen van Duterte. Obama reageerde zelf met de woorden "het is een pittoreske jongen".

Duterte heeft ondertussen spijt. "Het spijt hem dat zijn uitspraken zo'n controverse hebben doen ontstaan", zo gaat het in een mededeling. "President Duterte reageerde eigenlijk op perscommentaren, waarin hij de les gelezen werd over de executies." Maar excuses of niet: de ontmoeting komt er niet, dat moet de Filipijnse regering wel bevestigen in haar mededeling.