Parijs vangt asielzoekers op in twee nieuwe onthaalcentra

De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, wil migranten en vluchtelingen die in de Franse hoofdstad aankomen, menswaardiger opvangen. Ze laat daarom twee nieuwe opvangcentra bouwen. Het eerste, in het noorden van de stad, gaat volgende maand al open.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Hidalgo zei tijdens een persconferentie aan dat ze hoopt dat het eerste centrum tegen midden oktober klaar zal zijn. Het centrum, op een voormalig industrieterrein in het noorden van de stad, zal in eerste instantie plaats bieden aan hoogstens 400 mannen die er voor een periode van maximaal 10 dagen zullen kunnen verblijven. Het is de bedoeling om het aantal plaatsen tegen het einde van het jaar op te trekken naar 600.

Het tweede centrum, in een voormalige fabriek in Ivry-sur-Seine in de Parijse zuidrand, moet ten laatste eind dit jaar de deuren openen. Dat centrum zal 350 vrouwen en kinderen opvangen.

De Parijse burgemeester wil met de maatregel het geïmproviseerd kamperen elders in de stad tegengaan. Volgens officiële Franse cijfers zijn sinds juni vorig jaar zowat 15.000 migranten van de straat of uit parken gehaald en in een opvangcentrum ondergebracht. De leefomstandigheden in die illegale tentenkampen -vaak in het noordoosten van de stad- zijn meestal lamentabel.

De tentenkampen zijn al verschillende keren hardhandig ontruimd door de ordediensten. Dat ontlokte veel kritiek. Als gevolg daarvan kondigde Hidalgo in mei tot veler verrassing aan dat ze een officieel opvangcentrum wou bouwen.

Tijdelijke oplossing

Hidalgo benadrukte dat de twee opvangcentra een tijdelijke oplossing zijn. Het is de bedoeling dat de nieuwkomers er gedurende vijf tot tien dagen zullen verblijven. Behalve een medische controle zullen ze er ook psychologisch begeleid worden en juridisch advies krijgen voor ze naar andere opvangcentra in Frankrijk zullen worden overgebracht waar ze een asiel zullen kunnen aanvragen.

De Franse regering liet onlangs ook weten duizenden nieuwe plaatsen in asielcentra te willen creëren, onder meer om het vluchtelingenkamp in het Noord-Franse Calais te kunnen opheffen. Daar proberen op een braakliggend terrein in de buurt van de haven migranten in miserabele omstandigheden te overleven. De meesten willen de oversteek maken naar Groot-Brittannië. De investering voor de opvangcentra in Parijs bedraagt initieel 6,5 miljoen euro. De stad neemt daarvan 80 procent voor haar rekening.

Frankrijk registreerde vorig jaar 80.000 asielaanvragen. Dat is een stuk minder dan Duitsland dat zo'n miljoen aanvragen te verwerken kreeg.