Schedels van de Mary Rose voortaan virtueel voor het grijpen

Tien schedels van mannen die stierven toen het Engelse schip de Mary Rose in 1545 met man een muis verging, staan voortaan in 3D op het internet. Wetenschappers wereldwijd kunnen ze zo bestuderen in de hoop meer over het Tudortijdperk te weten te komen.

Het was een zware klap voor de Engelse koning Hendrik VIII op 19 juli 1545: in de zeestraat tussen Portsmouth en het eiland Wight verging zijn oorlogsschip de Mary Rose terwijl het een Franse invasievloot probeerde af te slaan.

Bijna vijfhonderd bemanningsleden zonken samen met het schip naar de bodem van de zee. Volgens de overlevering keek Hendrik VIII toe vanuit het kasteel van Southsea en kon hij hun hulpgeroep horen.

Het schip zou vervolgens meer dan vierhonderd jaar onder de golven verborgen blijven, tot het in 1971 werd ontdekt. In 1982 vond vervolgens een grootschalige archeologische operatie plaats waarbij het wrak uit het water werd gelicht. Ook tal van artefacten werden uit de zee gevist, evenals de resten van tientallen bemanningsleden.

Osteologen

De voorbije jaren hebben wetenschappers al deze overblijfselen uitgebreid onderzocht. Nu gaan ze een stap verder. In een samenwerking van het Mary Rose Trust, de universiteit van Swansea en de universiteit van Oxford zijn sinds gisteren gedetailleerde 3D-opnames van tien schedels van bemanningsleden van de Mary Rose voor andere wetenschappers beschikbaar gemaakt via een speciale website.

Het is de bedoeling dat osteologen wereldwijd de opnames bestuderen in de hoop dat deze wetenschappers die botten en skeletten bestuderen de verhalen van de mensen achter de schedels kunnen ontsluieren en zo meer over het Tudortijdperk te weten kunnen komen. Tegelijk gaat het om een experiment om na te gaan of osteologen schedels ook via 3D-opnames volwaardig kunnen bestuderen in plaats van ze fysiek in handen te nemen.

Ook het gewone publiek komt aan zijn trekken op de website. Naast een wetenschappelijk luik, biedt die een algemeen luik aan met een 3D-opname van een schedel, maar ook met 3D-opnames van verschillende artefacten die uit de Mary Rose zijn gehaald.