Studenten twijfelen steeds langer over opleiding

Studenten twijfelen almaar langer over wat ze willen studeren aan hogeschool of universiteit. Een keuze maken blijkt steeds moeilijker en dat terwijl er meer dan ooit begeleiding wordt voorzien. Studiebegeleiders hebben één belangrijk advies: begin er op tijd aan.
Nicolas Maeterlinck
(Archieffoto)

Nog een twee à drie weken voor de start van het nieuwe academiejaar. Terwijl sommigen al volop hun studentenkamer aan het inrichten zijn of hun treinabonnement aan het regelen, zitten heel wat jongeren nog met de handen in het haar. Zij verlieten in juni de schoolbanken van de middelbare school en hebben nog geen idee wat ze willen doen.

Een tendens die steeds vaker opduikt, zo schrijft Het Nieuwsblad vandaag."We merken al een paar jaar dat onze studiebegeleiders in de zomermaanden en in september heel wat leerlingen over de vloer krijgen die de knoop nog niet hebben doorgehakt", bevestigt Isabelle Lanszweert in "De ochtend" op Radio 1. Zij is afdelingshoofd studieadvies aan de Universiteit van Gent.

De "keuzestress" die studenten waarnemen, heeft verschillende oorzaken. "Eerst en vooral is het aanbod heel groot, wat het moeilijker maakt om een goede keuze te maken", zegt Lanszweert. "Bovendien wordt steeds vaker de nadruk gelegd op het maken van een juiste keuze. Universiteiten en hogescholen nemen maatregelen voor studenten die onvoldoende vooruitgang maken. Het is allemaal niet meer zo vrijblijvend. De angst om te falen is zeker aanwezig."

Knoop nog niet doorgehakt?

Voor wie de knoop nog niet heeft doorgehakt, is het nog niet te laat. Zij zullen stilaan uit hun pijp moeten komen, maar zijn nog steeds welkom bij de studiebegeleiders van de hogescholen en de universiteiten.

"Wij bekijken wat de studenten al hebben ondernomen, wat de interesses zijn, de motivatie, of ze weten of ze willen gaan voor een professionele of academische bachelor, enzovoort", zegt Lanszweert. "We overlopen eigenlijk heel snel het proces dat studenten zelf zouden moeten doormaken in het laatste jaar van het secundair onderwijs."

Ideale aanpak?

Voor studenten die nu pas aan hun laatste jaar secundair beginnen, hebben studiebegeleiders maar één advies: begin er op tijd aan. Heel het jaar door organiseren universiteiten en hogescholen activiteiten die studenten moeten helpen een juiste keuze te maken, zoals infodagen, open lessen en try-outs. "Als studenten daar vroeg genoeg op inpikken, hoeven ze geen stress te hebben", besluit Lanszweert.