Vlaamse bedrijven investeerden minder in innovatie

Voor het eerst sinds 2006 zijn de Vlaamse uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling (O&O) gedaald. In 2014 spendeerden zowel de bedrijven als de universiteiten minder aan innovatie, terwijl de economie wel groeide. Dat schrijft De Tijd op basis van een onderzoeksrapport dat VRT Nieuws inmiddels ook kon inkijken. In dat rapport wordt een eenmalige daling van de investeringen vastgesteld, maar nog geen trend.
BELGA/DIRKX

Vlaanderen heeft zich in 2009 geëngageerd om tegen 2020 3 procent van het regionaal binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Sinds 2006 zaten de cijfers ook in stijgende lijn, maar in 2014 is er een kentering vastgesteld en werd slechts 2,46 procent in O&O geïnvesteerd. Een jaar eerder was dat nog 2,55 procent. Dat stelt het Expertisecentrum O&O-monitoring vast in een nieuwe studie.

Professor Koen Debackere van het Expertisecentrum Onderzoek en Ontwikkelingsmonitoring (ECOOM), dat de cijfers verzamelde, wijst er wel op dat er nog geen trend is vastgesteld, maar een eenmalige daling. Om vast te stellen of er al dan niet sprake is van een dalende trend is het wachten op OESO-cijfers van 2014 en 2015. Op basis daarvan zal volgend jaar duidelijk worden of er al dan niet een dalende trend is, of dat het om een tijdelijk dipje ging. 

Vooral bedrijven

Professor Debackere merkt ook op dat de daling heel relatief is: het gaat om een minder-investering van een kleine 100 miljoen euro op een totaal van zo'n 4 miljard aan investeringen.

Vooral bedrijven blijken in 2014 bespaard te hebben op investeringen in innovatie. Ze trokken er dat jaar in totaal 122 miljoen euro minder voor uit. Maar niet alle bedrijven bespaarden dat jaar op O&O, alleen het totaalbedrag draaide negatief uit.

Universiteiten bespaarden in 2014 15 miljoen op onderzoek en ontwikkeling. De overheid investeerde wel meer, maar dat kon de algemene daling niet compenseren. 

Wilson De Pril, directeur-generaal bij de technologiekoepel Agoria, waarschuwt in De Tijd voor het uitblijven van innovatie. "De sluiting van Caterpillar bewijst nog maar eens dat bedrijven blijvend moeten investeren in productinnovatie."

Grootste budget ooit

Het kabinet van Vlaams minister voor Innovatie Philippe Muyters (N-VA) nuanceert de cijfers ook. Hij wijst erop dat bepaalde schommelingen bij grote bedrijven een rol kunnen spelen en dat de Vlaamse overheid investeringen in innovatie altijd buiten de besparingen heeft gehouden omdat het net een speerpunt is van de Vlaamse regering.

Voor het najaar plant minister Muyters een hervorming van de innovatiesubsidies om bedrijven daar beter bij te ondersteunen. Er worden dan vijf speerpuntsectoren aangeduid. Hij herinnert er ook aan dat dit de Vlaamse regering dit jaar het grootste investeringsbudget ooit vrijmaakt.