Voor het eerst minder deelnemers aan toelatingsexamen arts en tandarts

Voor het eerst in bijna 20 jaar waren er dit jaar minder deelnemers aan het toelatingsexamen arts en tandarts. Aan de twee sessies namen dit jaar 6.129 kandidaten deel, 56 minder dan vorig jaar. 19 procent van hen slaagde voor de test, zo meldt de Vlaamse onderwijsadministratie. Omdat het examen ook nu weer erg moeilijk was, heeft de examencommissie opnieuw beslist om elke deelnemer 3 extra punten toe te kennen.
www.aurorebelot.com

Van de 3.851 deelnemers aan het examen van vorige week dinsdag slaagden er 560 kandidaten. Dat is 14,5 procent. Aan het examen namen 2.601 vrouwen en 1.250 mannen deel. 560 onder hen mogen nu dus de studie aanvatten.

Bij het examen op 30 augustus waren in totaal 46 nationaliteiten vertegenwoordigd. Onder de geslaagden zijn 536 Belgen en 24 buitenlanders. Naast de Belgische deelnemers (89,4 procent) vormden de Nederlanders (7,6 procent) de grootste groep.

Minder dan de helft deelnemers van referentiegroep

Opvallend is wel dat maar 39,9 procent van de deelnemers aan het tweede examen behoorde tot de zogenoemde referentiegroep, van jongeren die dit jaar 18 jaar zijn geworden of nog worden en het secundair onderwijs hebben afgerond. Steeds meer deelnemers hebben nog maar net het vierde of vijfde jaar middelbaar onderwijs afgerond en doen mee om hun latere kansen op succes te vergroten.

Van die 1.512 kandidaten uit de referentiegroep waren er in augustus 299 (of 19,8 procent) geslaagd. Voor de beide examens samen slaagden 26,6 procent van de referentiegroep. Dat is beduidend hoger dan het algemene slaagpercentage van 19,0 procent voor 2016. In totaal slaagden dit jaar 1.165 deelnemers (op 6.129 kandidaten).

De Nederlandse deelnemers en de deelnemers uit het vijfde jaar secundair onderwijs haalden een slaagpercentage van respectievelijk 9,6 en 1,1 procent.

Drie extra punten

Sinds 1997 moeten aspirant-artsen en -tandartsen slagen in de toelatingsproef voor ze aan de opleidingen geneeskunde of tandheelkunde mogen beginnen. Het toelatingsexamen wordt twee keer per jaar georganiseerd, aan het begin en het einde van de zomer.

Het examen bestaat traditioneel uit een luik "Kennis en Inzicht in de Wetenschappen” (KIW) en een deel “Informatie Verwerven en Verwerken” (IVV). Er werden dit jaar in totaal 120 vragen gesteld, 60 vragen voor KIW en 60 vragen voor IVV.

Net zoals in juli was het examen van vorige week bijzonder moeilijk. Daarom heeft de examencommissie opnieuw beslist om elke deelnemer 3 extra punten toe te kennen. Wegens onduidelijkheid in de vraagstelling werden ook drie vragen geschrapt in het deel dat het verwerven en verwerken van informatie test.