Vrieleman herschikt college van hoofdredacteurs VRT Nieuws

Liesbet Vrieleman, algemeen directeur informatie en sport, heeft vanmiddag haar herschikte college van hoofdredacteurs bij VRT Nieuws bekendgemaakt. Björn Soenens geeft de fakkel van hoofdredacteur van "Het Journaal" door aan Inge Vrancken. Steven Samyn (De Tijd) wordt de nieuwe hoofdredacteur tv-duiding.
© Geert Van Hoeymissen
vlnr: De Craen, Samyn, Vrieleman, Decaestecker, Vrancken.

"We blijven onze sterktes behouden", zegt Vrieleman. "Maar wat we doen, gaan we wel onder de loep nemen. Hoe gaan we jongeren beter bij onze nieuwsdienst betrekken, hoe bereiken we meer jonge gezinnen, hoe gaan we digitaal een grote stap vooruitzetten? Voldoen onze programma's aan hun uitgangspunt?"

Televisie

Bij "Het Journaal" stopt Björn Soenens als hoofdredacteur. Hij geeft de fakkel door aan Inge Vrancken. Soenens wordt verslaggever en analist van de VS-verkiezingen. "Björn heeft inhoudelijk een duidelijke, nieuwe lijn uitgezet en de vernieuwing van "Het Journaal" tot een goed einde gebracht. De combinatie van het hoofdredacteurschap en de duiding bij de actualiteit in de VS was zeer veeleisend; Björn kan zich nu volop toeleggen op zijn passie en expertise."

Soenens noemt de "afgelopen drie jaar een voorrecht". "Het Journaal is rond en gezond, met een schitterend marktaandeel bij alle lagen van de bevolking. Mijn tour of duty zit er nu op. Je moet altijd op tijd afscheid nemen, nooit te lang op je stoel blijven zitten. Ik neem met een mooi gevoel afscheid. Ik kan me voortaan weer richten op mijn echte passie: verhalen vertellen over Amerika, op alle platformen."

Vrancken vindt dat er "meer dan ooit nood is aan kwaliteitsvolle en evenwichtige journalistiek". "Mensen willen begrijpen wat er in de wereld gebeurt en daarin speelt onze berichtgeving een heel belangrijke rol. Dat is een grote en belangrijke verantwoordelijkheid, daarom ben ik ingegaan op de vraag om die verantwoordelijkheid als hoofdredacteur van "Het Journaal" mee te dragen. “Het Journaal" zal blijven doen wat het nu al zeer goed doet: gedreven journalistiek werk, objectieve en evenwichtige verslaggeving met aandacht voor het bredere plaatje en de achtergronden waartegen de feiten zich afspelen. We blijven de Vlaming een heldere kijk geven op de actualiteit zodat die vervolgens zelf een duidelijk beeld kan vormen van wat er zich afspeelt in eigen land en in de wereld."

Steven Samyn volgt Carl Voet op, die vorige week bekendmaakte dat hij opstapt als hoofdredacteur duiding. Samyn komt van De Tijd, waar hij als chef verantwoordelijk was voor de weekendkrant. "VRT Nieuws is een referentie voor duiding", reageert Samyn. "Dit huis met zijn duidingsploeg biedt zo veel mogelijkheden om de beste programma's te maken die de feiten en de context van het nieuws belichten."

Digitaal

Twee maanden geleden raakte al bekend dat Brecht Decaestecker aan het hoofd kwam van de digitale nieuwsstroom van VRT Nieuws (Deredactie.be). Hij vervangt Emmanuel Rottey, die voor een tijd naar het buitenland verhuist om familiale redenen. Na zijn terugkeer blijft Emmanuel Rottey aan de slag bij VRT Nieuws.

Radio

Griet De Craen blijft als hoofdredacteur radio verantwoordelijk voor de nieuwsbulletins op alle VRT-radionetten en voor de duidingprogramma’s op Radio 1 ("De ochtend", "De wereld vandaag", "Bonus").

Sport

Liesbet Vrieleman heeft ook de leiding over de Sportredactie. Daar blijven Luc Van Langenhove en Pieter De Windt de hoofdredacteurs.