"Dit gebouw is de belichaming van zeeziekte"

Een appartement kost er een slordige 800.000 pond (950.000 euro), maar dat neemt niet weg dat Lincoln Plaza in Londen is uitgeroepen tot het lelijkste bouwsel van het jaar. "De belichaming van zeeziekte", zo wordt het spottend omschreven.

Het luxeappartementencomplex in de Londense Docklands, 31 verdiepingen hoog, is bedacht met de Carbuncle Cup. Dat is de prijs voor het lelijkste gebouw van het jaar, die wordt uitgereikt door Building Design Magazine.

Het bouwbedrijf dat Lincoln Plaza heeft ontworpen, gaat er prat op zijn appartementen in een mum van tijd te verkopen. Al kosten ze bijna 800.000 pond, de prijs voor een driekamerappartement in het luxecomplex. Naast een "adembenemend uitzicht" bieden ze ook "eersteklasfaciliteiten": toegang tot een snookersuite, privébioscoop en -fitness en een tuin op grote hoogte.

Maar dat neemt niet weg dat Lincoln Plaza spuuglelijk is, vinden ze bij Building Design Magazine. "Een kwalijke, weerzinwekkende horrorshow is het, iets wat nooit gebouwd had mogen worden. Het is het absoluut slechtste wat we qua rommelig design en goedkope visuele gimmicks al te zien hebben gekregen", klinkt het. "Dit gebouw is de belichaming van zeeziekte."