"Kat in het nauw" haalt uit naar "achterbakse" partijgenoten

Het rommelt danig binnen SP.A Hasselt. Een zaak van mogelijke belangenvermenging op het kabinet van burgemeester Hilde Claes leidt tot hoogspanning binnen de afdeling. Claes noemde enkele nauwe collega's achterbakse leugenaars. "Een reactie van een kat in het nauw", is de tegenreactie.

Een artikel in Het Belang van Limburg veroorzaakt vuurwerk bij de Hasseltse socialisten. Rob Beenders, voorzitter van SP.A-Hasselt, roept burgemeester Claes daarin op om zo snel mogelijk een gesprek te hebben met coalitiepartner CD&V over de promotie van haar bal "Zondag met Hilde" en de mogelijke belangenvermenging bij de toekenning van een overheidsopdracht aan het bedrijf van de partner van Claes' kabinetschef.

Die interne kritiek kan Claes moeilijk slikken. In een interview op TV Limburg beet ze vanmiddag van zich af. "Dit is beschadigingspolitiek. Ik stel vast dat er al enkele dagen rechtstreeks op mijn persoon geschoten wordt."

Claes vindt het niet kunnen dat Beenders in eerder overleg geen opmerkingen had, maar daarna in de media laat blijken misnoegd te zijn. "Hetzelfde geldt voor schepen Valerie Del Re. Ook van haar hoor ik dat er misnoegdheid zou zijn. Dat raakt me heel erg als persoon."

De burgemeester schuwt de grote woorden niet. Als er overleg gepleegd is en het debat is afgerond, zegt ze, "moet je niet via de media of andere wegen opnieuw argumenten op tafel gaan gooien die je eigenlijk in het debat ten gronde niet hebt gevoerd". "Ik vind dat achterbaks, liegen, bedriegen, belazeren en bedonderen. Ik zit zo niet in elkaar."

Ondanks die niet mis te verstane woorden, wil Claes naar eigen zeggen niet rancuneus zijn en zal ze haar partijgenoten uitnodigen om het onderling uit te praten.

"Niet verwacht van de burgemeester"

Rob Beenders is niettemin verrast door de uitspraken van de burgemeester. "Ik interpreteer dat als een reactie van een kat in het nauw die de afgelopen dagen toch heel wat kritiek heeft gekregen", reageert hij bij VRT Nieuws.

"Ik ga mij vooral beraden over die uitspraken want ik vind dat je collega's in de media niet op dergelijke manier moet aanvallen. Ik had het anders verwacht van de burgemeester." Een burgemeester moet mensen verenigen, geeft hij nog aan, niet afstoten. "Ik betreur dit enorm."

Volgens Beenders was het bewuste artikel in het Belang van Limburg doorgesproken met de kabinetschef van de burgemeester. Hij vindt het ook "niet meer dan logisch dat als er problemen zijn binnen de meerderheid ik als voorzitter oproep om die problemen te bespreken in het schepencollege".

Beenders hoopt hoe dan ook dat de burgemeester zich - over de kern van de zaak - de komende dagen zal verdedigen. En ook hij hoopt dat hij snel met de burgemeester rond de tafel kan zitten om de felle woordenwisseling van vandaag uit te praten.