"Toestand in Duitsland beter, maar er is nog veel werk"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel houdt vast aan haar immigratiebeleid van het afgelopen jaar. Ze heeft dat gezegd in de Bondsdag, het Duitse parlement. Na de nederlaag van haar CDU bij de deelstaatsverkiezingen in Mecklenburg-Voorpommeren lijkt de positie van Merkel enigszins verzwakt, maar de kanselier houdt voet bij stuk in verband met haar beleidskeuzes.

"De toestand vandaag is veel beter dan een jaar geleden, maar er blijft nog veel werk te doen", zegt Merkel. De bondskanselier laat zich niet van de wijs brengen na de verkiezingsnederlaag van haar christendemocratische CDU bij de deelstaatsverkiezingen in Mecklenburg-Voorpommeren.

De CDU lijkt te zijn afgestraft voor het gevoerde immigratiebeleid in Berlijn, hoewel het migrantenprobleem in Mecklenburg-Voorpommeren eigenlijk miniem is. Merkel is niet onder de indruk en zet door met haar beleid: maatregelen om de integratie te versnellen van die migranten die en reële kans maken om in Duitsland te blijven, meer middelen voor vorming van migranten en samenwerken met steden en deelstaten om oplossingen voor lokale problemen uit te werken. Anderzijds geeft ze ook toe dat er maatregelen nodig zijn waardoor sneller een beslissing kan worden genomen over migranten wiens asielaanvraag weinig kans maakt.

"We riskeren ons kompas te verliezen als we hen achterna hollen die geen enkele oplossing aanbrengen", zegt Merkel: een duidelijke verwijzing naar de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD), die electoraal goed scoort met een discours tegen immigratie en tegen kanselier Merkel.