"Totaal onwaar" dat Gentse parkeerboetes sinds 1 juni onwettig zijn

Mobiliteitsbedrijf Gent ontkent dat er in Gent maandenlang onwettige parkeerboetes werden uitgeschreven. Het raadt dan ook iedereen af om het privébedrijf G4S (dat parkeercontroles uitvoert, nvdr.) voor de rechter te dagen om een schadevergoeding te eisen.

Het Mobiliteitsbedrijf bevestigt dat de administratie inderdaad te laat was met het verlengen van het contract met privébedrijf G4S. "Dat gebeurde vanwege een menselijke interpretatiefout. Die fout is door een wetsartikel voor onvoorziene omstandigheden, rechtgezet", aldus Frank Vanden Bulcke van het Mobiliteitsbedrijf. Het contract van het privébedrijf om parkeercontroles uit te voeren, werd verlengd en dat met terugwerkende kracht.

Professor Michel Maus had echter enkele juridische bedenkingen gemaakt. Zo zou er geen juridische basis zijn voor een verlenging van het contract met terugwerkende kracht. Ook zou er een probleem zijn met de privacywetgeving, omdat de identiteit van de overtreder aan de hand van de nummerplaat wordt nagegaan. Maar dat klopt niet volgens het Mobiliteitsbedrijf. "De controleurs controleren alleen de nummerplaat, ze vragen geen privégegevens."

Het Mobiliteitsbedrijf benadrukt dat alles correct is verlopen en raadt af om naar de rechtbank te stappen, om extra kosten te vermijden.