"Verenigd Koninkrijk wordt wereldleider in vrijhandel"

De Britse premier Theresa May maakt zich sterk dat haar land de wereldleider inzake vrijhandel zal worden, eens een brexit achter de rug is. May heeft dat gezegd in Australië, een voormalige kolonie waarmee Groot-Brittannië graag vrijhandelsakkoorden zou sluiten.

May was tijdens het referendum zelf geen voorstander van een brexit, het verlaten van de Europese Unie, maar zij vindt dat ze die nu als premier wel moet doorvoeren. Alleen is er geen haast bij en veel landen zowel in Europa als daarbuiten eisen snel duidelijkheid over haar plannen.

Dat was onder meer het geval op de recente G20-top van de belangrijkste industrielanden in de Chinese stad Hangzhou, maar May liet daar niet in haar kaarten kijken. 

In het Australische parlement deed ze dat vandaag wel. Zo zei ze dat haar regering en Australië voorbereidende gesprekken zijn begonnen over een nieuw handelsakkoord. Dat zou echter pas van kracht worden als Groot-Brittannië de EU ook effectief verlaten heeft. Eerder had May ook al gesproken met de Australische premier Malcolm Turnbull.

Volgens May zijn tal van andere landen ook geïnteresseerd in handelsakkoorden met het VK en zij noemde onder meer India, Mexico, Zuid-Korea en Singapore. Hoe dan ook blijft het Verenigd Koninkrijk tot het uit de EU stapt, gebonden aan de akkoorden die de Europese Unie met die landen heeft afgesloten.