Aanslepende renovatie dwingt Munt tot programmawijzigingen

De renovatiewerken aan de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel slepen langer aan dan gepland. Ze worden voor een derde keer verlengd en zouden nu eind mei 2017 moeten zijn afgerond. De vertraging heeft gevolgen voor de programmatie van de Munt. In de tweede seizoenshelft, van januari tot juni 2017, sneuvelen enkele operaproducties.

De renovatiewerken begonnen in juni 2015 en moeten de toekomst van de Muntschouwburg op internationaal niveau veilig stellen. Dat ze opnieuw langer zullen duren heeft vooral te maken met de beslissing om de nieuwste scènetechnieken te integreren in de toneeltoren. 

De aanslepende renovatie heeft gevolgen voor het nieuwe cultuurseizoen in De Munt. Terwijl het de bedoeling was om in december terug te keren naar de Muntschouwburg, blijft de ploeg nu tot het einde van het seizoen in het Muntpaleis, een tijdelijk theater op Tour & Taxis.

Het betekent ook dat een paar producties naar volgend seizoen worden verschoven. "Lohengrin", "Lucio Silla" en "Hertog Blauwbaards burcht" kunnen volgens De Munt namelijk enkel worden ontwikkeld voor de Muntbühne.

Munt wil volgend seizoen op volle kracht komen met "Pinocchio"

Ter vervanging programmeert het operahuis "Het sluwe vosje" en "Aida", die op maat worden gemaakt voor het Muntpaleis, en de concertante uitvoeringen "Penelope" en "Il ritorno d'Ulisse in patria". De opera "Madame Butterfly" blijft wel behouden, maar wordt iets vroeger op het seizoen geprogrammeerd en aangepast aan de specifieke vereisten van de speellocatie op Tour & Taxis.

De Munt zegt er alles aan toe doen om in september 2017 een gerenoveerde scène in te wijden met de creatie van Philippe Boesmans' nieuwe opera "Pinocchio".