AB InBev dingt mee naar belang in Vietnamese brouwer Sabeco

AB InBev is één van de kandidaten voor de overname van een belang in Sabeco, de belangrijkste brouwer van Vietnam. Het gaat om een transactie die minstens 1,8 miljard dollar waard is.
vide

Volgens Le Hong Xanh, de CEO van de Saigon Beer Alcohol Beverage Corp. (Sabeco) maken Heineken, AB InBev én fusiepartner SABMiller maar ook het Deense Carlsberg en de Japanse merken Asahi en Kirin deel uit van de buitenlandse kandidaten die zich gemeld hebben voor een belang in Sabeco.

De topman is alvast erg duidelijk. "Sabeco maakt het niet uit of de koper een buitenlands of binnenlands bedrijf is. Het enige dat ons interesseert, is wie het meest betaalt. De regering wil haar belang zo snel mogelijk verkopen", zo zei CEO Le Hong Xanh. De Vietnamese overheid heeft nog een belang van 89,59 procent in Sabeco. Tot nu toe heeft enkel Asahi zijn interesse bevestigd. De andere brouwers geven geen commentaar. 

Hanoi zou ook het belang in de kleinere brouwer Habeco van de hand willen doen. Daar heeft het Deense Carlsberg een voorsprong, want het bezit nu al 17 procent van Habeco.

Internationale brouwers kijken met groeiende interesse naar Vietnam, één van de snelst groeiende economieën in de regio, met een erg jonge bevolking en een groeiende middenklasse. De bierconsumptie is er tussen 2010 en 2015 met 40 procent gestegen.

Veel bedrijven zijn er nog in handen van de communistische overheid, maar die wil haar belangen in een aantal bedrijven verkopen of verkleinen om het begrotingstekort in te krimpen.