Apple presenteert iPhone zonder hoofdtelefoonaansluiting

Apple heeft twee nieuwe iPhones, 7 en 7 Plus, voorgesteld. Zoals verwacht hebben de toestellen niet langer een klassieke hoofdtelefoonaansluiting. De Amerikaanse technologiereus rekent erop dat gebruikers zullen overschakelen op een draadloze oplossing of op een hoofdtelefoon die past op de lightning-aansluiting van het merk.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De nieuwe toestellen kopiëren in grote lijnen het design van de vorige iPhones, 6 en 6S. Nieuwigheden zijn de drukgevoelige home-knop en een waterdicht ontwerp, iets wat concurrenten als Samsung en Sony al langer aanbieden.

De camera's op voor- en achterzijde werden verbeterd en het grotere Plus-toestel heeft er voortaan twee aan de achterzijde. Daarmee kan met scherpere kwaliteit worden ingezoomd.

Compatibele oortjes

De toestellen hebben maar één aansluiting meer: de lightning-poort die wordt gebruikt om de telefoons op te laden en ze aan te sluiten op randapparatuur.

Apple levert bij elke gsm nieuwe compatibele oortjes. Ook een verloopstekkertje om een traditionele hoofdtelefoon aan te sluiten wordt gratis bijgevoegd. Plaatsbesparing en "moed" hebben Apple ertoe aangezet om de traditionele aansluiting te schrappen.

De instapprijs voor de iPhone 7 is 769 euro, de 7 Plus is te koop vanaf 909 euro, basisprijzen die hoger liggen dan voor de iPhone 6S van vorig jaar.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Naast de twee nieuwe iPhones stelde Apple ook een vernieuwde smartwatch voor, een toestel dat in zijn eerste versie geen doorslaggevend succes was. Het horloge kreeg een beter scherm en een eigen gps-chip. Sportmerk Nike brengt een eigen versie van de Apple Watch, speciaal voor hardlopers, op de markt.

Apple had tot slot Shigeru Miyamoto, de geestelijke vader van Mario, uitgenodigd om de komst van de meeste iconische game van de vorige eeuw naar de iPhone aan te kondigen.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.