Bijna-botsing tussen VS en Russen boven Zwarte Zee

De Verenigde Staten en Rusland zijn vandaag verwikkeld geraakt in een incident tussen vliegtuigen boven de Zwarte Zee. Volgens de VS is een Russisch vliegtuig op slechts drie meter van een Amerikaans verkenningsvliegtuig gescheerd en leidde dat tot een gevaarlijke situatie. De Russen zeggen dat ze afgesproken procedures hebben gevolgd.

Volgens Rusland vloog de Amerikaanse Boeing P-8 Poseidon in de buurt van het Russische luchtruim en werden daar twee Soechoj--27-jachtvliegtuigen op afgestuurd. 

De Amerikanen zeggen dat één van de jachtvliegtuigen daarop gevaarlijke bewegingen heeft uitgevoerd en op een bepaald ogenblik is het op een afstand van drie meter van het VS-vliegtuig gevlogen. Rusland zegt dat zijn vliegtuigen zich gehouden hebben aan alle afspraken die met de VS gemaakt zijn.

De situatie in de Zwarte Zee is sinds de bezetting van het Oekraïense schiereiland Krim door Rusland erg gespannen. Op dit ogenblik voert het Russische leger overigens militaire oefeningen uit op de Krim. 

Het incident van vandaag is geen uitzondering. Enkele maanden geleden maakte een Russisch jachtvliegtuig een erg lage scheervlucht boven een Amerikaans marineschip in de Baltische Zee.