Brand in loods met houtstof in Koekelare

In de West-Vlaamse gemeente Koekelare is gisteren brand ontstaan in een gigantische loods vol houtstof, zo'n 30.000 ton in totaal. Er werden verschillende vuurhaarden ontdekt. De brandweerinterventie duurde van gisterenmiddag tot vannacht.

Het was een voorbijganger die rond het middaguur rook zak opstijgen uit de loods, die zo'n 4.000 vierkante meter groot is en vol houtstof ligt. De brandweer werd verwittigd en wat volgde was een moeizame interventie met ruim 40 brandweermannen die de houtstof besproeiden terwijl men met bulldozers de loods probeerde te ontruimen.

"Houtstof is heel fijn stof en een organisch materiaal, het is dus een brandbaar materiaal, maar niet zoals een blok hout", legt brandweerkapitein Dries Depreitere uit. "Het is eigenlijk een soort stofwolk die als het een gepaste ontstekingsbron heeft, kan ontsteken en een ontploffing kan veroorzaken. Nu, de loods is nu open (er werd een gat in het dak gemaakt nvdr.), stel dat er iets zou zijn, dan kan de druk snel naar buiten gaan. We zullen geen drukopbouw hebben dus er is dan geen gevaar voor het gebouw."

De interventie begon op het middaguur en duurde tot vannacht. In de hele omgeving van Koekelare hingen lange tijd enorme stofwolken.