Denemarken gaat gegevens van Panama Papers kopen

De belastingdienst van Denemarken wil de gelekte informatie over 600 genoemde Deense personen en bedrijven die in de "Panama Papers" genoemd worden, kopen. Op die manier hoopt Kopenhagen belastingontduikers te vatten, maar juridisch zijn er mogelijk bezwaren.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Volgens de minister van Belastingen Karsten Lauritzen heeft Kopenhagen deze zomer een aanbod gekregen om de gegevens van 600 Denen die betrokken zijn bij het schandaal rond de "Panama Papers" over te kopen.

De regering zou daartoe bereid zijn, maar zegt niet te weten wie de gegevens heeft aangeboden. Toch maakt Lauritzen zich sterk dat het gaat om "nuttige informatie" en dat "we het verplicht zijn om die te verkrijgen uit naam van alle Deense burgers die wel hun belastingen betalen". 

Wel geeft de minister toe dat er mogelijke fundamentele problemen kunnen zijn omdat de gegevens via lekken (illegaal dus) verkregen zijn. Volgens Lauritzen heeft zijn regering echter de steun van een deel van de oppositie om de gegevens te kopen. 

De "Panama Papers" bevatten het archief van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca dat sinds de jaren 70 actief is om begoede klanten uit alle delen van de wereld te helpen om hun vermogen onder te brengen in anonieme "offshorebedrijven" in belastingparadijzen zoals Panama zelf of de Britse Maagdeneilanden.