Erkende vluchtelingen starten studies aan UGent, VUB en UAntwerpen

Het nieuwe academiejaar zal ook voor een groep erkende vluchtelingen een nieuwe start betekenen. Zo heeft de Universiteit Gent (voorlopig) twaalf inschrijvingen geregistreerd. Bij de Universiteit Antwerpen starten tien studenten in een voorafgaand taaltraject Nederlands, zij zouden dan volgend jaar een opleiding kunnen kiezen. Bij de Vrije Universiteit Brussel zijn er al achttien erkende vluchtelingen ingeschreven in het speciaal ontwikkelde "Welcome Student-refugees Programme".

UGent

De Universiteit Gent plaatst  wel enkele kanttekeningen bij haar cijfers. "Eerst en vooral lopen de inschrijvingen nog, dus er kunnen er nog bijkomen en ten tweede gaat het om zelfgerapporteerde cijfers", zegt woordvoerster Stephanie Lenoir. "Bij hun inschrijving kunnen studenten aanduiden dat ze erkend vluchteling zijn, maar het is goed mogelijk dat vluchtelingen dat niet willen aanvinken."

Daarnaast merkt de UGent ook een flinke stijging op in het aantal mensen dat het voortraject voor anderstaligen volgt. "Velen van hen zijn vluchtelingen en hoewel het voortraject niet altijd in inschrijvingen resulteert, verwachten we van daaruit nog een grote instroom bij het volgende academiejaar", zegt Lenoir.

UAntwerpen

Ook bij Universiteit Antwerpen is er een soortgelijk voortraject, meer bepaald een taaltraject Nederlands. Via dat traject zijn al tien erkende vluchtelingen ingeschreven. "Het is de bedoeling dat zij dan volgend jaar een opleiding kiezen", zegt woordvoerder Peter De Meyer.

VUB

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) startte vorig jaar al het Welcome Student-refugees Programme, een speciaal programma om het voor erkende vluchtelingen makkelijker te maken zich in te schrijven aan de universiteit. Die moeten wel aan dezelfde eisen voldoen als gewone studenten.

Via dat programma hebben zich al achttien erkende vluchtelingen ingeschreven voor het nieuwe academiejaar. "Nog een zeventigtal anderen komen in aanmerking om ook geaccepteerd te worden. Daarvoor moeten ze nog voldoen aan taaleisen of benodigde documenten aanleveren", luidt het.

UHasselt & KU Leuven

Van de Universiteit Hasselt en de KU Leuven waren niet meteen cijfers beschikbaar.