Franse terrorist Kriket opnieuw bij verstek veroordeeld

Reda Kriket, de Franse terrorist die in maart nabij Parijs werd opgepakt omdat hij een terreuraanslag zou voorbereiden, is in ons land bij verstek veroordeeld tot drie jaar cel voor een reeks inbraken en inbraakpogingen in Sterrebeek. Opvallend, op het moment dat hij de inbraken pleegde, werd hij op een groot terrorismeproces in Brussel bij verstek tot 10 jaar cel veroordeeld. Men ging er toen vanuit dat hij in Syrië zat.
AFP or licensors

Kriket werd op 24 maart opgepakt in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt op verdenking van het voorbereiden van een terreuraanslag. De 34-jarige man zou volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken vergevorderde plannen gehad hebben om een aanslag te plegen. Bij een huiszoeking in een andere Parijse voorstad werden verschillende kalasjnikovs en explosieven aangetroffen. Kriket zit sindsdien in een Franse cel.

In juni vorig jaar stond Kriket man in Brussel nog terecht in een groot proces rond Syrië-ronselaar Khalid Zerkani. Kriket werd toen tot 10 jaar cel veroordeeld omdat hij een belangrijke rol zou gespeeld hebben bij de financiering van de filière, die tientallen jongeren zou geronseld hebben om naar Syrië te vertrekken.

Een medeverdachte verklaarde toen dat Reda Kriket hem 12.000 euro cash toestopte en dat Kriket overvallen pleegde en zich bezighield met "ghanima", het verzamelen van "oorlogsbuit". In het derde trimester van 2014 zou Kriket zelf naar Syrië vertrokken zijn.

Kriket werd in dat proces bij verstek veroordeeld en het vermoeden bestond dat de man toen nog in Syrië zat en pas eind 2015 naar Frankrijk terugkeerde. In werkelijkheid was hij toen al terug in België want in juni 2015 pleegde hij immers in één en dezelfde nacht twee inbraken, vier inbraakpogingen en één gewone diefstal in Sterrebeek, bij Zaventem. Het is voor die feiten dat hij nu bij verstek veroordeeld is tot een celstraf van drie jaar.

Meest gelezen