Geen meerderheid meer in gemeenteraad Dilbeek

In de Vlaams-Brabantse gemeente Dilbeek heeft CD&V-gemeenteraadslid Jos Crabbe een overstap aangekondigd naar Open VLD. Daardoor is de meerderheid gebroken. CD&V, alsook burgemeester Willy Segers (N-VA), reageren vol ongeloof.

De meerderheid in Dilbeek (18 zetels) werd tot gisteravond gevormd door N-VA, CD&V-DNA! en Groen-SP.A. Open VLD en de Franstalige fractie UF vormden met 17 zetels de oppositie.

Met de overstap van Jos Crabbe van CD&V naar Open VLD zijn de kaarten dus opnieuw geschud. "N-VA Dilbeek is verrast over het overlopen van Crabbe naar Open VLD", aldus een geschokte burgemeester Willy Segers (N-VA). "Door het bewust losweken van een meerderheidslid door Open VLD, is er geen politieke meerderheid meer in Dilbeek. Uit de stemmingen van de laatste gemeenteraad blijkt dat Open VLD de facto een meerderheid vormt met de Franstalige partij UF."

"Wij betreuren deze stap die verstrekkende gevolgen zou kunnen hebben voor de toekomst van onze mooie gemeente. Volgens de N-VA heeft niemand baat bij een onbestuurbare gemeente waarin een Franstalige partij de sleutel in handen krijgt, niet in het minst de Dilbekenaar."

Ook bij de CD&V, de partij waar Crabbe tot gisteravond deel van uitmaakte, reageert men vol ongeloof. "We nemen met verbazing en teleurstelling kennis van het "overlopen" van Crabbe naar Open VLD", aldus schepen Jef Vanderoost. "De teleurstelling is des te groter omdat Crabbe in het verleden reeds deel uitmaakte van de Open VLD, maar die partij verliet. De toenmalige motivatie, opkomen tegen de vriendjespolitiek, is vandaag blijkbaar niet meer van tel."

CD&V spreekt van kiezersbedrog. "De Dilbeekse kiezer is vanzelfsprekend ernstig bedrogen, aangezien een raadslid verkozen op basis van het verkiezingsprogramma van CD&V/DNA! nu lijnrecht ingaat tegen de visie die dat programma uitdraagt."

Crabbe maakte pas vanaf februari dit jaar deel uit van de Dilbeekse gemeenteraad. Hij was de opvolger van Rita Dedobbeleer die ontslag nam omdat ze verhuisde.

Meest gelezen