Groen zet kartel met SP.A in Hasselt voorlopig stop

Groen Hasselt zet het kartel met de SP.A tijdelijk stop. Dat is bevestigd aan onze redactie. De openlijke ruzie binnen de SP.A moet eerst uitgeklaard worden, vooraleer er weer samengewerkt kan worden, zeggen de groenen. Het kartel helemaal opblazen, doen ze niet. Coalitiepartner CD&V houdt een beslissing in beraad tot het college van burgemeester en schepenen, morgenvroeg.

De Hasseltse burgemeester Hilde Claes kwam in opspraak wegens een geval van mogelijke belangenvermenging bij de toekenning van een overheidsopdracht. Ook op de promotie voor haar bal "Zondag met Hilde" kwam kritiek. Vandaag gooide de burgemeester nog wat olie op het vuur door zwaar uit te halen naar haar partijvoorzitter Rob Beenders en schepen Valerie Del Re.

Die openlijke ruzie binnen de SP.A is de groenen blijkbaar te veel van het goede. "We vinden het onaanvaardbaar dat de vuile was wordt buitengehangen binnen een partij waarmee wij moeten samenwerken", verwijst Johan Danen, voorzitter van Groen Limburg naar de felle woordenwisseling in de media.

Volgens Groen moet nu vooral duidelijk worden wie binnen SP.A Hasselt "de toon voert". "Wie is daar de woordvoerder? Wie is daar de baas zullen we maar zeggen? Dan pas kunnen we op een goede manier weer samenwerken."

Ook rond de dossiers waarmee de burgemeester in opspraak is gekomen, moet duidelijkheid komen, zegt Danen. "En wat ons betreft, moet dat heel vlug gebeuren."

Ook binnen de Hasseltse afdeling van Groen wordt verwezen naar de "discrepantie tussen de verklaringen van de burgemeester over de aanbesteding en deze die op het schepencollege daarover gegeven zijn". "Het is op basis van deze laatste dat er een unanieme beslissing is genomen", staat te lezen in een persmededeling.

CD&V wacht college af

Ook CD&V, de derde partner in de Hasseltse coalitie wil dat er snel duidelijkheid komt. Volgens Ivo Belet, fractieleider voor CD&V in de Hasseltse gemeenteraad, vroeg zijn partij al enkele weken inzage in het dossier van het communicatiebureau en heeft ze dat uiteindelijk pas via een omweg verkregen.

"Het gaat over dossiers die slecht beheerd zijn door de burgemeester en haar omgeving, praktijken waar we ons totaal niet in terugvinden. Het ene dossier ruikt naar belangenvermenging, het andere naar misbruik van belastinggeld. Dat zijn dossiers waar heel wat geld mee gemoeid is, waar duidelijkheid moet over komen en waar wij in de toekomst de garantie over willen dat dat zich niet herhaalt", zei Belet vanavond in Terzake.

De Hasseltse christendemocraten zullen morgenvroeg tijdens het college van burgemeester en schepenen beslissen of ze nog samen met SP.A kunnen besturen. "Als dat zo is, zullen er ook een aantal dingen fundamenteel moeten veranderen. We moeten de garantie hebben dat er de komende twee jaar degelijk kan worden bestuurd, anders zal men ons dwingen om een ander besluit te nemen", aldus nog Belet.