Instagram stopt met "stalker"-functie

De sociaalnetwerksite Instagram heeft bij verschillende gebruikers de Photo Map-functie uitgeschakeld, dat meldt technologiesite Mashable. Met die toepassing kon men foto’s van een bepaalde gebruiker op een wereldkaart raadplegen. Daardoor was het soms mogelijk om te achterhalen in welke straat iemand woont.

De afgelopen dagen heeft Instagram, in alle stilte, bij verschillende gebruikers de Photo Map-functie uitgeschakeld. De gebruikers bij wie de aanpassing al is doorgevoerd, kunnen wel nog altijd hun eigen wereldkaart met Instagram-foto’s bekijken. Maar ook die functie zou binnenkort sneuvelen in de mobiele applicatie.

De Photo Map van een gebruiker was een verzameling van alle foto’s die waren geüpload met bepaalde locatiegegevens. Hoewel het mogelijk was om de optie uit te schakelen, werd het door veel gebruikers vaak vergeten. Wie bijvoorbeeld regelmatig foto’s deelde van zijn huisdieren in de tuin, gaf op die manier informatie weg over de exacte locatie van zijn huis.

Privacy

In een reactie aan de technologiesite Mashable heeft Instagram de aanpassing bevestigd. Volgens de sociaalnetwerksite werd de Photo Map te weinig geraadpleegd door de gebruikers en heeft men daarom beslist om de functie te verwijderen.

Officieel heeft de beslissing dus niets te maken met de privacy van de gebruikers. Maar het is een publiek geheim dat beroemdheden, die Instagram massaal gebruiken, geen liefhebber waren van de Photo Map.

Vorig jaar nog maakte de Amerikaanse zender Fusion bekend dat via de Instagram-account van Michelle Obama bijvoorbeeld regelmatig foto’s werden gepubliceerd die terug te vinden waren op de publieke Photo Map. Ook van Reese Witherspoon was een uitgebreide kaart terug te vinden, waardoor het mogelijk was om te achterhalen waar de actrice rondliep tijdens de uitreiking van de Oscars.