Internationale bedrijven hebben ook na aanslagen vertrouwen in België

Internationale bedrijven blijven ons land interessant vinden om in te investeren. De aanslagen van 22 maart wegen niet op tegen de economische voordelen, zo blijkt uit een enquête van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in ons land.
Archieffoto

De Amerikaanse Kamer van Koophandel organiseerde in april een rondvraag bij 123 internationale bedrijven die in ons land gevestigd zijn, goed voor 75.000 banen. Enkele weken dus na de aanslagen van 22 maart op de luchthaven van Zaventem en de Brusselse metro.

De timing maakt de rondvraag extra interessant, want zo wordt duidelijk dat de aanslagen geen grote invloed hebben op het internationale ondernemersvertrouwen in ons land.

De helft van de internationale bedrijven gaf aan van plan te zijn om de komende drie jaar nog te investeren en mensen in dienst te nemen. Bij de eerste rondvraag in 2014 gaf maar een kwart van de bedrijven aan te willen uitbreiden. Het ondernemersvertrouwen is dus gevoelig gestegen, ondanks de aanslagen, wat de Amerikaanse Kamer van Koophandel naar eigen zeggen heeft verrast.

De positieve punten van ons land voor de internationale bedrijven blijven zowat hetzelfde: de centrale ligging in Europa, hoog- en goedopgeleide werknemers met verschillende taal- en cultuurachtergronden. De hoge loonkosten, administratieve beslommeringen en de belastingsonzekerheid blijven dan weer grote hindernissen voor bedrijven. Dertig procent vindt dat ook de mobiliteit een probleem vormt.

Terreinverlies ten opzichte van buurlanden

Ondanks dat gestegen ondernemersvertrouwen blijft het aantal banen dat die nieuwe investeringen zouden opleveren, vrij beperkt. Slechts iets meer dan vier procent van de bedrijven gaf aan de komende drie jaar meer dan vijftig banen te zullen creëren.

Een andere schaduwkant is dat ons land terrein verliest ten opzichte van onze buurlanden, een trend die al merkbaar is sinds 2014. Iets meer dan één op de drie bedrijven vindt dat de Belgische concurrentiepositie erop achteruitgaat. Slechts 17 procent ziet een verbetering.

De Amerikaanse Kamer voor Koophandel vindt het vooral belangrijk dat ons land een stabiel beleid heeft. Een verlaging van de vennootschapsbelasting staat ook op hun verlanglijstje, maar tegelijk ook het behoud van de notionele interestaftrek.