Loopbaanonderbreking neemt hoge vlucht net voor aanpassing

De voorbije vier maanden hebben zowat 35.000 werknemers bij de Vlaamse overheid loopbaanonderbreking genomen. Dat is bijna dubbel zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. De afschaffing van de RVA-premie heeft daar alles mee te maken.

Midden maart besliste Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) om de loopbaanonderbreking voor Vlaamse ambtenaren te vervangen door een nieuw systeem van zorgkrediet.

Concreet betekent dat dat de RVA enkel nog een compensatie betaalt voor ouderschap, zorg of opleiding. Wie loopbaanonderbreking neemt, zonder een specifieke reden op te geven, krijgt dus niet langer een uitkering.

De nieuwe regeling ging in op 2 september. De voorbije maanden hebben nog heel wat werknemers bij de Vlaamse overheid loopbaanonderbreking aangevraagd, om zo toch nog van het oude systeem te kunnen genieten.

De stijging is begonnen in de maanden april-mei, legt Marc Rogiers van de RVA uit in het radionieuws. Kort na de bekendmaking dus. In juni was er een piek, van 11.923 aanvragen. In totaal kwamen er in de voorbije vier maanden 35.266 aanvragen binnen bij de RVA. Dat is bijna dubbel zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. (18.536).