Meer vlees van onverdoofd geslachte dieren dan u denkt

In de Belgische slachthuizen worden 9 op de 10 schapen en de helft van de kalveren onverdoofd geslacht. Dat meldt De Standaard. Het gaat om vlees bestemd voor moslims en joden, maar nu blijkt dat een deel van dat vlees in de gewone winkelrekken terechtkomt. Dat bevestigt Febev, de federatie van slachthuizen en uitsnijderijen.
AP2000

"We zitten met de vraag van de consument. Niet alleen de westerse consument, maar ook de joden en de moslims", zegt Michael Gore van Febev in "De ochtend" op Radio 1. "Het is ook zo dat die mensen maar bepaalde onderdelen van het karkas afnemen. Er hangen nog andere onderdelen aan dat karkas en die komen uiteindelijk in de winkelrekken terecht."

Als consument kan u eigenlijk niet weten of u vlees van onverdoofd geslachte dieren koopt, want het staat niet vermeld op het etiket. Gore beaamt dat, maar voegt eraan toe dat die discussie op Europees niveau moet worden gevoerd.

Label

Vlaams minister van Dierenwelzijn wil graag in de nabije toekomst een label voor vlees van onverdoofd geslachte dieren. "We hebben met de supermarkten een principeakkoord dat er enkel nog vlees van verdoofd geslachte dieren zal worden verkocht. Als daarvan wordt afgeweken zal er een label gebruikt worden om dat aan te geven", zegt hij aan VRT Nieuws. Hij hoopt dat de overeenkomst navolging krijgt bij de gewone slager.