Muur in Calais moet vluchtelingen tegenhouden

Groot-Brittannië en Frankrijk gaan een muur van 4 meter hoog bouwen in Calais. De muur moet vluchtelingen en migranten tegenhouden die in de Franse havenstad op vrachtwagens klimmen om zo mee te rijden naar Groot-Brittannië. Dat heeft de Britse minister van Migratie Robert Goodwill bevestigd. De werken langs de weg naar de haven van Calais zouden deze maand nog beginnen.
AFP or licensors

"Mensen geraken er nog steeds door. We hebben al hekken geplaatst; nu plaatsen we een muur", aldus minister Goodwill volgens The Guardian. De muur zou 4 meter hoog zijn en 1 kilometer lang. Ze zal opgetrokken worden uit glad beton, zodat het moeilijk is om erover te klimmen. Om het betonnen gevaarte visueel toch ietwat aantrekkelijk te maken zou men de muur laten begroeien met planten.

De werken langs de Route de Gravelis, de weg naar de haven, beginnen nog deze maand en moeten tegen het einde van het jaar klaar zijn. De muur zal naar schatting 1,9 miljoen pond kosten, omgerekend zo'n 2,3 miljoen euro. De financiering van de muur maakt deel uit van een grotere deal van 20 miljoen euro tussen Frankrijk en Groot-Brittannië om de haven van Calais te bewaken.

Idee

De bouw van een muur tussen de havenweg en de Jungle, het vluchtelingenkamp in Calais, is een idee van havendirecteur Jean-Marc Puisseseau.

"We kunnen begrijpen dat ze (de vluchtelingen, nvdr.) in Frankrijk zijn en dat ze naar Engeland willen gaan, maar we kunnen niet begrijpen dat de vluchtelingen hiervoor een werktuig van de haven gebruiken", zei hij ter verantwoording van zijn idee.

Het idee werd het afgelopen anderhalf jaar uitgewerkt en er werd overeengekomen dat de Britten de bouw zouden betalen.

"Geldverspilling"

De plannen om een muur te bouwen, werden onthaald op heel wat kritiek: eind 2014 was er een protestmars van honderden mensen tegen deze "muur van de schande" en afgelopen zomer werd nog een petitie opgestart tegen de komst van de muur.

François Guennoc van de hulporganisatie "Auberge des migrants" meent dat vluchtelingen en migranten door de muur nog verder zullen gaan om tot in Groot-Brittannië te geraken. "Als je in de wereld muren optrekt, gaan mensen altijd een manier vinden om rond die muren te gaan.

Guennoc noemt de bouw van de muur "geldverspilling". Het wordt zo nog gevaarlijker voor vluchtelingen en migranten. Mensensmokkelaars zullen de tarieven verhogen en vluchtelingen en migranten zullen meer risico's nemen."