Neemt Belfius binnenkort Ethias over?

De Nationale Bank onderzoekt verschillende scenario’s om verzekeraar Ethias nieuw leven in te blazen. Dat schrijft De Tijd. Eén van de mogelijkheden is een overname door Belfius. De Nationale Bank is toezichthouder voor de financiële sector en vreest dat Ethias eind dit jaar een slechte beurt zal maken bij een Europese stresstest. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) laat zich niet opjagen en "volgt het van nabij op".

Het is niet voor het eerst dat de Nationale Bank zich zorgen maakt over Ethias. Vorig jaar nog moest de volledige top uitleg geven over allerhande spanningen en problemen bij de verzekeraar. Die zijn blijkbaar nog altijd niet opgelost.

Drie scenario's

De Nationale Bank heeft drie scenario’s uitgewerkt om de verzekeraar overeind te houden. Het eerste scenario is steun van een externe investeerder. Onder andere Ageas, Allianz en Baloise zouden interesse tonen.

Het tweede scenario is een kapitaalverhoging. In 2008 hebben de federale, de Vlaamse en de Waalse overheid 1,5 miljard euro in Ethias gepompt. Dat ze dat opnieuw zouden doen, is weinig waarschijnlijk. Europa zou het beschouwen als staatssteun en politiek ligt het gevoelig.

Het meest realistisch is een overname door Belfius. Bij Ethias zelf is er weinig animo. Maar de Nationale Bank wil dringend de financiële stabiliteit verhogen. Ethias heeft 1,4 miljard euro op First-rekeningen staan. Die leveren een rente op van ruim 3 procent, een opvallend en gevaarlijk hoog cijfer in tijden van lage rente.

Belastingbetaler

Belfius is volgens De Tijd niet afkerig van een overname. De bank-verzekeraar zou zijn verzekeringspoot op die manier aanzienlijk versterken. De keerzijde is wel dat een integratie zou wegen op de winstgevendheid van Belfius.

Belfius is voor 100 procent in handen van de Belgische staat. Die zou door een overname op minder dividenden mogen rekenen, een streep door de rekening van de regering-Michel, die de Belfius-dividenden in het verleden gebruikt heeft om de taxshift en de begroting te financieren.

Onrechtstreeks zou de belastingbetaler dus opdraaien voor de redding van Ethias. Een overname door Belfius is ook slecht nieuws voor de Arco-coöperanten. De Belfius-dividenden zouden namelijk gedeeltelijk gebruikt worden voor hun vergoeding na het Dexia-debacle.

"Belangrijkste obstakel"

De socialistische vakbond SETca reageert verbolgen en verzet zich tegen een toenadering tussen Ethias en Belfius. De bond vreest dat er een sociaal bloedbad dreigt als Ethias wordt overgenomen. 

De bond legt ook de link met het ontslag van topman Bernard Thiry. "De beslissing van de raad van bestuur om hem aan de kant te schuiven moet gezien worden als het wegnemen van het belangrijkste obstakel dat een overname in de weg staat." 

Van Overtveldt volgt op

Minister Johan Van Overtveldt (N-VA) laat nog niet in zijn kaarten kijken en zegt de resultaten van de stresstest te willen afwachten.

"We volgen het van nabij op om op de gepaste moment te kunnen reageren op elke calamiteit die zich eventueel zou kunnen voordoen", aldus Van Overtveldt. "We bekijken dat rustig zonder dat we ons daarover op dit ogenblik zeer grote zorgen moeten maken."