Ongelijkheid in Hollywood zit diepgeworteld blijkt uit studie

Ongelijkheid zit diepgeworteld in Hollywood. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Zuid-Californië. Vrouwen, minderheden en holibi's worden systematisch uitgesloten. "Hollywood is het epicentrum van ongelijkheid", klinkt het.
© World Pictures/Photoshot. All rights reserved.

Uit de studie blijkt dat vrouwen slechts 31,4 procent van de gesproken rollen op zich nemen van de films in de top 100 van 2015. In 2008 was dit nog 32,8 procent. Holibi-personages krijgen maar 1 procent van de gesproken rollen of 32 rollen van de 35.205 rollen in absolute cijfers.

Volgens de onderzoekers is er weinig vooruitgang te merken. Tussen 2007 en 2015 is er geen verandering te merken in het aantal zwarte (12,2 procent), latino (5,3 procent) of Aziatische (3,9 procent) karakters.

Nog enkele opvallende cijfers

  • In 2015 werd er slechts één transgender geportretteerd in de film top 100 van Hollywood.
  • Van de 107 regisseurs waren er vier zwart of Afro-Amerikaans, zes waren er Aziatisch of Aziatisch-Amerikaans en acht waren vrouwen (dat laatste is het hoogste cijfer sinds 2008)
  • In 2015 waren er meer holebi-personages, maar slechts twee werden getoond als ouders.
  • Vrouwen worden ruim drie keer meer dan mannen getoond in sexy onthullende kledij of naakt (30,2 procent tegenover 7,7 procent).
  • Slechts 2,4 van de gesproken rollen zijn personages met een handicap. Terwijl 18,7 procent van de Amerikaanse bevolking een handicap heeft.

Meer nodig

Eerder dit jaar bereikte de discussie over ongelijkheid in Hollywood een piek, met de #OscarSoWhite-controverse. Er waren immers twee jaar op rij enkel blanke acteurs en actrice genomineerd. Sommige actrices klaagden ook de ongelijkheid in loon aan tussen mannen en vrouwen en het gebrek aan vrouwelijke regisseurs. Volgens de onderzoekers is het probleem van ongelijkheid hardnekkig en zal er meer nodig zijn om dit te keren.