Oude viermaster "Peking" keert terug naar Hamburg

Het historische zeilschip "Peking" heeft de haven van New York verlaten voor een tocht over de Atlantische Oceaan naar de Duitse stad Hamburg. De viermaster uit 1911 zal daar worden gerestaureerd en een onderdeel worden van een nieuw maritiem museum.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De "Peking" werd in 1911 te water gelaten in Duitsland. Tot 1933 was het een onderdeel van een vloot van acht "nitraatclippers" die guano (vogelmest) vanuit Zuid-Amerika naar Duitsland brachten. Die guano werd gebruikt als meststof, maar ook voor de productie van explosieven.

In totaal maakte de "Peking" 34 reizen rond de erg gevaarlijke Kaap Hoorn aan de zuidpunt van het Amerikaanse continent. In 1933 kwam daaraan een einde en werd de boot ingezet als vrachtschip en als opleidingsschip voor de Duitse en later de Britse koopvaardij.

In 1974 was het schip erg vervallen, maar werd het opgekocht en gerestaureerd door het South Street Seaport Museum in New York. Daar heeft het 42 jaar gelegen.

De "Peking" wordt nu overgedragen aan de Stifting Hamburg Maritim. Die heeft 25 miljoen dollar over voor een nieuwe restauratie, waarna het zeilschip een onderdeel zal worden van een nieuw maritiem museum in de Duitse havenstad. 

In de plaats heeft het Seaport Museum in New York een ander zeilschip gekocht, de "Wavertree", een Engels zeilschip uit 1885.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.