Rechtbank handhaaft boerkiniverbod in gemeente op Corsica

De administratieve rechtbank van Bastia heeft geweigerd het boerkiniverbod in Sisco, op het eiland Corsica, te schorsen. Nochtans achtte de Franse Raad van State eind augustus het omstreden verbod op de lichaamsbedekkende badpakken in een plaatsje in de buurt in de buurt van Nice niet langer houdbaar.

De Raad van State oordeelde dat het dragen van de boerkini niet verboden kon worden als er geen "bewezen risico's" waren voor de openbare orde. In een dertigtal Franse gemeentes met een dergelijk verbod - vooral aan de Côte d'Azur - was er van een incident echter geen sprake geweest.

In Sisco, in het noorden van Corsica, lag dat anders. Honderd politieagenten en gendarmes moesten worden opgetrommeld om de kalmte te herstellen. De oorzaak van de vechtpartij blijft onduidelijk, maar zou te maken hebben met het badpak van een gesluierde vrouw. Vijf mannen moeten zich binnenkort verantwoorden voor de rechtbank.

De rechtbank stelde gisteren dat de commotie in Sisco sinds de ongeregeldheden nog niet gaan liggen is. Volgens de rechtbank heeft de burgemeester er goed aan gedaan een boerkiniverbod in te voeren en kan hij mogelijke verstoringen van de openbare orde op die manier voorkomen. Het beroep van de Liga voor de Mensenrechten tegen het boerkiniverbod in Sisco werd dan ook verworpen. De burgemeester sprak over "een opluchting" voor zichzelf en zijn bevolking.