Sjoemelsoftware ontdekt in vrachtwagens in Oost- en West-Vlaanderen

In vrachtwagens van verschillende Oost- en West-Vlaamse transportfirma's is sjoemelsoftware ontdekt. Dat bevestigt Filiep De Ketelaere van het arbeidsauditoraat. De software werd gebruikt om fraude te plegen met de digitale tachograaf. De fraude kwam gisteren aan het licht tijdens een gerichte controleactie.

Tijdens de gezamenlijke controleactie van de Federale Gerechtelijke Politie en de Federale Wegpolitie gisteren werden in zes van de zeventien gecontroleerde vrachtwagens professionele frauduleuze systemen ontdekt.

Met die systemen konden registraties van de digitale tachograaf van de vrachtwagens vervalst worden. "Dat systeem maakt het mogelijk dat rijtijden beschouwd worden als rusttijden. Als men dan een controle doet, zal men vaststellen dat die vrachtwagen nog niet lang aan het rijden is, terwijl dat in werkelijkheid al veel langer is", stelt Filiep De Ketelaere van het arbeidsauditoraat.

"Uiteraard heeft dat verregaande gevolgen voor de verkeersveiligheid, maar ook voor de sociale wetgeving. Chauffeurs werken immers zonder dat de uren geregistreerd worden. Bovendien is het ook oneerlijke concurrentie, want niet iedereen beschikt over zo'n systeem."

Bij het gesjoemel met de rij- en rusttijden zijn verschillende transportfirma's uit Oost- en West-Vlaanderen betrokken, maar het is nog niet duidelijk hoe ver de fraude reikt. Het arbeidsauditoraat heeft de aanstelling van een onderzoeksrechter gevorderd. Die zal vanaf nu het onderzoek naar de sjoemelsoftware leiden. In het dossier zijn geen verdachten aangehouden.