Tijd om uw theoretisch rijexamen opnieuw af te leggen?

Wie een zware verkeersovertreding begaat, riskeert zijn of haar theoretisch rijexamen opnieuw te moeten afleggen. Volgens sommigen moet dat verplicht worden voor alle bestuurders. "Er zijn mensen van wie het rijbewijs dateert van 1955. De verkeersregels zijn in al die jaren grondig gewijzigd", zegt Jeroen Smeesters van rijschoolfederatie Federdrive.

Het is communicatieman André Duval die de kat de bel aanbindt. In het programma "Hautekiet" zegt hij dat het opfrissen van zijn kennis van de wegcode zijn ogen opent. "Je ontwikkelt een eigen rijstijl en bent daar fier op. Maar eigenlijk staat die rijstijl niet in verhouding tot de huidige verkeerssituatie."

Duval is 62 en rijdt jaarlijks 35.000 kilometer. Hij noemt zichzelf geen snelheidsduivel maar geeft toe dat het af en toe iets harder gaat dan wettelijk is toegestaan. Dat was ook het geval in februari 2015. "Ik reed om 23.30 uur op een steenweg voorbij een school en ben daar geflitst aan iets meer dan 60 kilometer per uur."

"Ik ken niemand die er meteen door is"

Duval houdt aan zijn zware voet een rijverbod van drie maanden over en moet volgende week zijn theoretisch examen opnieuw afleggen. Eind deze maand doet hij ook zijn praktische proef over. Dat hij zich de verkeersregels opnieuw eigen moet maken, vindt hij een goede zaak wegens erg confronterend. "Om erdoor te zijn moet je minimaal 42 op 50 scoren. Ik ken niemand die er meteen door is."

Jeroen Smeesters van Federdrive vindt het een goed idee om de kennis van de wegcode verplicht op te frissen. "Mensen rijden gemiddeld 40 tot 60 jaar met de wagen. Die mensen blijven dezelfde. Maar de regels veranderen."

Stickers op je auto plakken

Duval vindt zijn straf onevenredig zwaar maar wil zijn herkansing op een positieve manier bekijken. "Iedereen doet allerlei testen op het internet. Je kan dus even goed je verkeerskennis updaten. Het zou ook leuk zijn om mensen aan te moedigen. Bijvoorbeeld door een sticker op hun auto te plakken wanneer ze geslaagd zijn."